Κυριακή 12 Απριλίου 2020

«ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΝ ΗΤΑΝ ΠΑΣΧΑ»!!!


«Θα μείνουμε αλειτούργητοι χρονιάρες μέρες…;;;», διερωτώνται αυτές τις ημέρες όλοι οι Ελληνορθόδοξοι αδελφοί μας. Το παρακάτω σχετικό περιστατικό είναι εξόχως αποκαλυπτικό, αλλά και διδακτικό. Έχει σχέση με τον Όσιο Ιάκωβο τον Τσαλίκη και αφορά την περίοδο 1947-49, τότε, που υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία: 


“  Ήταν Μεγάλη Εβδομάδα. Ο Διοικητής του Ι. Τσαλίκη,  Πολύκαρπος Ζώης, του είπε:
«Εσύ Ιάκωβε,  θα πας όλη τη Μ. Εβδομάδα στις Εκκλησίες, για να προσεύχεσαι για μας». Τι καλύτερο για τον Ιάκωβο; Όμως, είδε  έναν συστρατιώτη του, τον Γιώργο,  καταστενοχωρημένο.
«Τι σου συμβαίνει;» τον ρώτησε.
«Να, έρχεται Πάσχα, και δεν μπορώ να πάω στο χωριό μου, να ιδώ την αρραβωνιαστικιά μου! Εσύ καλά τα κατάφερες!», του απάντησε.
Και ο Ιάκωβος τότε, παρακάλεσε τον Διοικητή, να αφήσει τον Γιώργο να πάει στο χωριό να ιδεί την αρραβωνιαστικιά του, και στη θέση του, στη σκοπιά, να πάει ο ίδιος ο Ιάκωβος, όλη τη Μ. Εβδομάδα, και το Πάσχα. Όπερ και εγένετο!Και ο νεαρός Ιάκωβος έκανε Πάσχα στη… σκοπιά.
«Αυτό και αν ήταν Πάσχα!», έλεγε ο ίδιος.
Και συμπλήρωνε: «Ήμουν κατά την ώρα της Αναστάσεως στη σκοπιά, πάνω σ’ ένα ύψωμα. Όταν άκουσα τις καμπάνες, κατάλαβα ότι είπαν οι Ιερείς το "Δεύτε λάβετε Φως" και το, "Χριστός Ανέστη"!! Αχ, Χριστέ μου (είπα), οι Χριστιανοί μας παίρνουν το Άγιο Φως!! Και αμέσως, ήλθε και σε εμένα το Άγιο Φως!! Ήλθε ένα φως από ψηλά και κάθισε πάνω μου, και έγινα όλος φως!».
Πόσο θα ήθελε ο Ιάκωβος την ώρα αυτή και όλη τη  Μ. Εβδομάδα να ήταν  στην Εκκλησία! Θυσίασε την αγία του (!) επιθυμία, προς χάριν του αδερφού του. Και ο Θεός του εχάρισε, μία θαυμαστή εμπειρία  του Ουρανίου και Ακτίστου Φωτός!!!
Αν επήγαινε στην Εκκλησία και δεν έκανε  τη θυσία, προς χάριν του συστρατιώτη και αδελφού του, δεν θα εζούσε αυτή την Θεία επίσκεψη.  ”!!

Από το βιβλίο: Ένας σύγχρονος Άγιος. Ο Όσιος Ιάκωβος. Έκδοση Ι. Μ. Οσίου Δαυίδ, 2018, σελ. 52-58.

Με τέτοιες ευλογημένες σκέψεις, μέσα μάλιστα από τις εμπειρίες των συγχρόνων μεγάλων Αγίων μας, είναι βέβαιον ότι, θα βιώσουμε το πνευματικό νόημα της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, και την Λαμπροφόρο ημέρα της Αναστάσεως, εφόσον έχουμε ταπεινές και καθαρές καρδιές και συνειδήσεις, θα δούμε την Ανάσταση του Κυρίου μας, μέσα στις «κατ’ οίκον» Εκκλησίες μας και μπροστά στα οικογενειακά εικονοστάσιά μας!!