Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Ο ΑΓΙΟΣ ΤΑΡΣΙΖΙΟΣ

Μάρτυρας του Χριστιανισμού.
Η μνήμη του τιμάται από την Εκκλησία μας στις 15 Αυγούστου.

          Ο Άγιος μάρτυς Ταρσίζιος, μαρτύρησε στη Ρώμη, σε πολύ νεαρή ηλικία, τον καιρό που ήταν αυτοκράτορες, ο Ουαλεριανός και ο Γαλιηνός (257 μ.Χ.). Ήταν μαθητής του Αγίου Ιερομάρτυρος Στεφάνου, επισκόπου Ρώμης, που η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του στις3 Αυγούστου. Από μικρή ηλικία ο Ταρσίζιος, βοηθούσε τους Ιερείς στις λειτουργικές συνάξεις και γι’ αυτό το λόγο, τα μαρτυρολόγια τον αναφέρουν ως «Ακόλουθο», που σημαίνει ακόλουθος-βοηθός των Ιερέων στο έργο τους. Το χαρακτηριστικό γεγονός με τον Άγιο Ταρσίζιο είναι το εξής:

          Όταν είχε ξεσπάσει διωγμός κατά της Εκκλησίας εκείνα τα χρόνια, κάποια μέρα, εμπιστεύθηκαν στον μικρό Ταρσίζιο τα Τίμια Δώρα, το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, γιά να τα μεταφέρει στους συλληφθέντες μελλοθανάτους Χριστιανούς, που βρίσκονταν στις φυλακές. Στο δρόμο, όμως, τον εκύκλωσαν ειδωλολάτρες και του ζητούσαν επίμονα να τους παραδώσει αυτό που κρατούσε στο στήθος του. Ο Ταρσίζιος αρνήθηκε σθεναρά και τότε αυτοί τον ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου. Όταν όμως έσκυψαν για να πάρουν αυτό που κρατούσε ο Ταρσίζιος, διαπίστωσαν έντρομοι, ότι τα Τίμια Δώρα είχαν εξαφανισθή θαυματουργικά και στα χέρια του νεαρού Αγίου, ήταν μόνο το πανί που τα εκάλυπτε. Οι Χριστιανοί παρέλαβαν ευλαβικά το άγιο λείψανο του και το μετέφεραν στο Κοιμητήριο (κατακόμβη) του Αγίου Καλλίστου (στη Ρώμη), όπου μέχρι σήμερα, υπάρχει το σημείο του τάφου του. Αργότερα, ο επίσκοπος Ρώμης Δάμασος, τοποθέτησε πάνω στον τάφο του, το εξής επίγραμμα: «... Ενώ ο Άγιος Ταρσίζιος έφερε τα μυστήρια του Χριστού, κάποιος, με χέρι βέβηλο, πήγε να τα μολύνει... Εκείνος, όμως, προτίμησε να δώσει τη ζωή του, παρά να δώσει… τοις κυσί, τους Θείους Μαργαρίτες!!!». Το παραπάνω κείμενο στηρίζεται στο Ρωμαϊκό μαρτυρολόγιο: ACTA  SANCTORUM. AUGUSTI  TOMUS III.


          Σήμερα, στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων Καραβά, της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, τελείται πανηγυρική Σύναξις προς τιμήν του Αγίου Ταρσιζίου, το πρώτο Σάββατο, μετά τη εορτή της Υπαπαντής, από όλη τη Νεανική Κίνηση της Ι. Μητροπόλεως Πειραιώς.


Απολυτίκιο  (Ήχος γ'. Θείας πίστεως.)


Θείω έρωτι εμπεπλησμένος,

δώρα τίμια εν κόλποις φέρων,

το θανείν υπέρ τούτων αιρούμενος,

και ανόμοις μη προδώσας τον Κύριον,

ανεδείχθης μαρτύρων το καύχημα.

Ω Ταρσίζιε, της Ρώμης το βλάστημα,

και νέων παίδων χριστιανών αγαλλίαμα,

ικέτευε Χριστόν τον Θεόν, σωθήναι τας ψυχάς ημών.

 


Πηγή:
http://www.saint.gr/769/saint.aspx