Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ (2/3)

 










 Παναγία η Εκατονταπυλιανή

           Με την ονομασία Παναγία η Εκατονταπυλιανή, ή Παναγία η Καταπολιανή, φέρεται περισπούδαστος Χριστιανικός ιστορικός Ναός, που ευρίσκεται στη Πρωτεύουσα της νήσου Πάρου, την Παροικιά, πολύ κοντά στον λιμένα της.

          Πρόκειται, γιά ένα από τα σπουδαιότερα καλοδιατηρημένα Παλαιοχριστιανικά μνημεία. Σύμφωνα με την παράδοση, το αρχικό κτίσμα του Ναού αυτού, ήταν έργο του Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Μεγάλου και Αγίου Κωνσταντίνου, προς εκπλήρωση επιθυμίας της μητέρας του, της Αγίας Ελένης. Στο σημείο αυτό αναφέρεται ότι, κατά το ταξίδι της Βασιλομήτορος Ελένης προς τους Αγίους Τόπους, λόγω μεγάλης θαλασσοταραχής, το πλοίο που επέβαινε, αναγκάσθηκε να καταφύγει στη Πάρο. Εκεί προσευχομένη η Αγία Ελένη στην Παναγία, Προστάτιδα της Κωνσταντινουπόλεως, έταξε, με την ολοκλήρωση του ταξιδιού της, να κτίσει μια μεγαλόπρεπη Εκκλησία αφιερωμένη στη Κοίμηση της Θεοτόκου. Το τάμα αυτό υλοποίησε ο υιός της Μέγας Κωνσταντίνος, κτίζοντας μία Τρίκλιτη Βασιλική Εκκλησία.

          Το όλο κτιριακό συγκρότημα της Εκατονταπυλιανής Πάρου, περιλαμβάνει τον κυρίως Ναό της Παναγίας με τα εσωτερικά Του Παρεκκλήσια, των Αγίων Αναργύρων, του Αγίου Φιλίππου και της Οσίας Θεοκτίστης, (που έζησε και εκοιμήθη στον Ναό της Καταπολιανής τον 9ο αιώνα), και εκτός του Ναού, την Βασιλική του Αγίου Νικολάου, τον Ναό της Αγίας Θεοδοσίας, το Παρεκκλήσιο του Αγίου Δημητρίου, το Βαπτιστήριο, καθώς και τα γύρω κελλιά, τα οποία ως οχυρωματικό έργο επροστάτευαν το όλο συγκρότημα.

 

Πηγή κειμένου : Βικιπαίδεια

Για τις όμορφες φωτογραφίες ευχαριστούμε την Χαρούλα Δ.