Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020

ΑΠΟ ΤΟ ΘΗΣΑΥΡΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΤΟΥ π.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΚΑΓΚΑΣΤΑΘΗ!!

           Ο αείμνηστος πατήρ Δημήτριος Γκαγκαστάθης, σε κάθε νεαρό ζευγάρι έλεγε:

          «Μάθετε από την αρχή της γνωριμίας σας και μάλιστα από την πρώτη νύκτα του γάμου σας, να κάνετε μαζί την πρώτη προσευχή, το πρώτο Απόδειπνο. Και αφού τελειώσει το Απόδειπνο (όπως γίνεται στα Μοναστήρια), να κάνετε μιά μετάνοια ο ένας στον άλλον και να ζητήσετε συγγνώμη μεταξύ σας.

          Ρώτησε, τότε, κάποιος τον γέροντα:

          «Και αν δεν έχουμε κάποια διαφωνία γέροντα, γιατί να το κάνουμε αυτό;».

          Και ο γέροντας απάντησε ως εξής:

          «Να το κάνετε υποχρεωτικά, γιατί έτσι θα μάθετε να ζητάτε ο ένας από τον άλλο συγγνώμη!! Διότι, όταν θα έλθη το πρόβλημα και όταν πλέον θα έλθη ο ίδιος ο διάβολος γιά να γεμίσει τον νου με τις δικές του αναρίθμητες πληροφορίες, τις αλλοτριωμένες πληροφορίες, τότε βλέποντας τους δύο συζύγους να κάνουν μετάνοια και να υπακούουν ο ένας στον άλλον, επειδή δεν μπορεί να σταθή σε μιά τέτοια ταπεινοφροσύνη, ασφαλώς θα φύγει!! Γιατί τρέμει τους ανθρώπους αυτούς, οι οποίοι έχουν ταπεινοφροσύνη και έχουν αυτό το φρόνημα της συγγνώμης»!!!

          Πραγματικά,  μιά  τέτοια  κατάσταση,  όταν  από  την  αρχή  λειτουργήσει, μπορεί να διαφυλάξει τον νου, τον ηγεμόνα νου και των δύο ανθρώπων, από την παραπληροφόρηση, ώστε να μην κατέβουν οι πληροφορίες στην συνέχεια στην καρδιά και πλέον τραυματίσουν την αγάπη!!