Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

«ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΝΔΡΕΙΑΝ ΤΙΣ ΕΥΡΗΣΕΙ;;» (Παροιμ. ΚΘ’- Μασ. ΛΑ’10’)!!!

 


 «Δεν υπάρχει τίποτε άλλο ισχυρότερο από την ευλαβή και συνετή γυναίκα»!!!

 

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος (345-407 μ.Χ.).

 

Ο Θεόπνευστος και συγκλονιστικός αυτός λόγος, προέρχεται από τον Χρυσορρήμονα Πατέρα της Εκκλησίας μας!!

Είναι, όχι μόνο αποτύπωση του αιωνίου Αγιογραφικού Λόγου του Θεού, αλλά και αποκύημα της προσωπικής του εμπειρίας δίπλα στην αγία και φωτισμένη Μητέρα Του Ανθούσα, που από νεαράς ηλικίας τον εμεγάλωσε σωστά, τελείως μόνη της, επειδή εχήρεψε!!

Είναι αλήθεια ότι, πίσω από τις μεγάλες Προσωπικότητες, κρύπτεται μία ευλογημένη γυναίκα, κυρίως μητέρα, αλλά ενίοτε και πολύ μεγαλύτερη αδελφή ή γιαγιά ή κάποιο άλλο στενό συγγενικό πρόσωπο!!  

Γιά παράδειγμα, πίσω από τον Μέγα Αλέξανδρο υπήρχε η περίφημη μητέρα του Ολυμπιάδα, πίσω από τον Μέγα Βασίλειο η μητέρα του Αγία Εμμέλεια και πίσω από τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο η μητέρα του Αγία Νόνα και η γιαγιά του Μακρίνα!!

Αυτό ισχύει σε κάθε περίπτωση!!

Και, επομένως, ο πρώτος λόγος γιά την διαπαιδαγώγηση των παιδιών ανήκει στην μητέρα, που αποτελεί τον ισχυρό κορμό της οικογενείας και,  όταν είναι αληθινή και άξια γυναίκα, αποτελεί την σεβαστή κυρία και δέσποινα του σπιτιού της και μπορεί με τον λόγο και την παρουσία της, «να ρυθμίζει και να διαπλάσσει προς το καλλίτερο, ακόμη και τον χαρακτήρα του συζύγου της», σύμφωνα και πάλι, με την εμπνευσμένη επισήμανση του ιερού Χρυσοστόμου!!

Αλλοίμονο, στην γυναίκα, σύζυγο και μητέρα, που δεν ανταποκρίνεται σωστά στα καθήκοντα της, πρώτα με το παράδειγμα και την υπομονή της, και εν συνεχεία με τον ήρεμο και καθοδηγητικό λόγο της…