Κυριακή 23 Μαΐου 2021

ΤΟ ΦΟΒΕΡΟΝ ΘΗΡΙΟΝ ΤΟΥ ΘΥΜΟΥ (ι.Χρυσόστομος)!!!

 

        << Αν δεις την καρδιά σου να φλογίζεται (με τον θυμό και την οργή), σφράγισε το στήθος σου τοποθετώντας πάνω του τον Σταυρό. Θυμήσου κάτι από εκείνα που συνέβησαν (κατά το πάθος του Χριστού) τότε και σαν σκόνη θα αποβάλλεις κάθε θυμό με την ανάμνηση των όσων είχαν γίνει. Σκέψου τα λόγια και τις ενέργειες. Σκέψου ότι Εκείνος ήταν Δεσπότης, ενώ εσύ είσαι δούλος. Ότι Εκείνος έπασχε προς χάριν σου, ενώ εσύ γιά τον εαυτό σου. Εκείνος χάριν αυτών που είχαν ευεργετηθή και Τον εσταύρωσαν, ενώ εσύ γιά τον εαυτό σου. Εκείνος χάριν αυτών που Τον έβρισαν, ενώ εσύ πολλές φορές απ' αυτούς που έχεις αδικήσει. Εκείνος έπαθε κάτω από τα μάτια ολόκληρης της Πόλης, ή μάλλον όλου του πλήθους των Ιουδαίων και των ξένων και των εντοπίων, προς τους οποίους είχε απευθύνει τα φιλάνθρωπα λόγια Του, ενώ εσύ ενώπιον ολίγων. 


        Ο θυμός δεν καταστρέφει μόνο το σώμα, αλλά αφανίζει και την υγεία της ψυχής, τρώγοντας, σπαράζοντας και αδυνατίζοντας όλη τη δύναμή της και κάνοντάς την άχρηστη γιά το καθετί. 


        Και σωστά πράγματα αν τα λες με θυμό, έχασες το παν (!), έστω και αν έχεις επιχειρήματα, έστω και αν νουθετείς, έστω και αν κάνεις ο,τιδήποτε άλλο… 


        Όπως οι ειρηνοποιοί αποκαλούνται υιοί του Θεού, έτσι και αυτοί που προκαλούν αναταραχές και φιλονικίες, πρέπει να λέγονται υιοί του διαβόλου. 


        Ας είμασθε καθαροί από θυμό. Δεν κατοικεί το Άγιο Πνεύμα εκεί όπου υπάρχει ο θυμός. Είναι επικατάρατος ο θυμώδης άνθρωπος. Όπου βγαίνει θυμός, είναι αδύνατον να προέλθη κάτι το υγιές. Συμβαίνει ό,τι στην τρικυμισμένη θάλασσα, όπου μέσα σε τόσο θόρυβο, σε τόσο μεγάλη αναταραχή, δεν δίνεται σε κάποιον ευκαιρία γιά φιλοσοφία. Έτσι και μέσα στην φουρτούνα του θυμού >>!!