Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΒΟΪΔΟΜΑΤΗΣ – ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ Νο4/7

    

 



Ο Βοϊδομάτης (γνωστός και ως "ποτάμι του Βίκου"), είναι ποταμός του νομού Ιωαννίνων, παραπόταμος του Αώου. Οι κύριες πηγές του ευρίσκονται κάτω από το χωριό Βίκος. Στην διαδρομή του δέχεται και άλλα υδάτινα ρεύματα που σχηματίζονται στις πλαγιές της Τύμφης ή προέρχονται από το Φαράγγι του Βίκου και τελικά εκβάλλει στον Αώο κοντά στην          Κόνιτσα. Ο ποταμός έχει συνολικό μήκος 15 χιλιόμετρα. Η ονομασία του, «Βοϊδομάτης», προέρχεται από τις σλαβικές λέξεις voda (= νερό) και mati (= πηγή).

Ο Βοϊδομάτης, χαρακτηρίζεται ως ένας από τους καθαρότερους ποταμούς της Ευρώπης, καθώς δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρύπανσης. Διασχίζει μία από τις ομορφότερες ορεινές τοποθεσίες της Ελλάδας, η οποία έχει χαρακτηρισθή Εθνικός Δρυμός από το 1973, καθώς και το φαράγγι του Βίκου που αποτελεί μνημείο φυσικής ομορφιάς. Κατά μήκος του Βοϊδομάτη, συναντώνται ωρισμένα από τα ομορφότερα μονότοξα, ηπειρώτικα γεφύρια.

Ο Βοϊδομάτης είναι κατάλληλος ποταμός γιά διάφορα αθλήματα, όπως κανόε-καγιάκ και ράφτινγκ. Η θερμοκρασία του νερού του ποταμού είναι πολύ χαμηλή ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Πηγή φωτογραφιών-video: Κώστας, Χαρούλα και Ειρήνη.

Πηγή κειμένου: el.wikipedia.org