Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

ΩΦΕΛΙΜΟΙ ΚΑΙ ΟΥΣΙΩΔΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΑΙ!

  Ο ανακαινισμένος τάφος του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου στην Κέρκυρα.

 1958: Η πρώτη ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου.

Τον Οκτώβριο του 1958, ο πατήρ Παΐσιος (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης) έκανε την πρώτη ανακομιδή. Τα λείψανα, του Γέροντος Αρσενίου, μεταφέρθηκαν από τον π. Παΐσιο στην Κόνιτσα και το 1970 στο γυναικείο Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή. Εκεί ο Άγιος, έκανε πολλά θαύματα. (Βλ.σχ. Γέροντος Παΐσίου Αγιορείτου, «Ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης», εκδ. Ι. Ησυχαστηρίου Ευαγγ. Ιωάννης ο Θεολόγος, Σουρωτή Θεσσαλονίκης, 2001, σ. 6-9).

        Η Ορθόδοξη Εκκλησία, προέβη στην αγιοκατάταξη του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου, στις 11 Φεβρουαρίου 1986.

Φωτογραφία από την πλάκα που ετοποθέτησαν στον τάφο του 

Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου, οι Φαρασιώτες.

 

1995: Η δευτέρα ανακομιδή 

Στις 8 Αυγούστου του 1995, πραγματοποιήθηκε από τον μακαριστό Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, Τιμόθεο, η  δευτέρα ανακομιδή. Προηγήθηκε τριετής διεξοδική έρευνα, διότι είχαν χαθή τα στοιχεία του τάφου. Στην έρευνα αυτή συμμετείχε και ο γράφων. Ο π. Παΐσιος, εκτός των ιερών λειψάνων είχε πάρει και την ταφόπλακα. Ο τάφος υπήρχε χωρίς σήμανση. Η έρευνα κινήθηκε προς δύο κατευθύνσεις. Τρεις άνθρωποι, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, επισκέφθηκαν τον Άγιο Παΐσιο στο Άγιον Όρος, προκειμένου να πάρουν τη γνώμη του και να τους δοθούν κάποια στοιχεία. Πρώτος πήγε ο Αρχιμανδρίτης Ευθύμιος Δούης, τότε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, δεύτερος ο Αρχιμ. Τιμόθεος Άνθης, τότε Γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως  και τρίτος ο κ. Φίλιππος Τζέκος, τότε  φοιτητής της Θεολογικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οι ανωτέρω, συνάντησαν τον Άγιο Παΐσιο, ο οποίος τους εξέφρασε τη χαρά του γιά την πρωτοβουλία αυτή, τους έδωσε τη συγκατάθεσή του και την ευχή του, και τους είπε ότι ο τάφος του Αγίου Αρσενίου ήταν δίπλα και στην ίδια σειρά με τον τάφο του ετέρου Καππαδόκου π. Γερμανού Κυριακίδη. Επί πλέον, τους ανέφερε ότι, θα βρουν και άλλα τεμάχια από το ιερό λείψανο του Αγίου Αρσενίου, διότι λόγω κακοκαιρίας την ημέρα που έκανε ο ίδιος την ανακομιδή (1958) δεν τα πήρε όλα. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε από τον γράφοντα, έρευνα στο βιβλίο τάφων (ταφολόγιο), στο αρχείο του Δημαρχείου Κερκύρας.

Εκεί, αξίζει να αναφέρουμε ότι, τύχαμε της βοηθείας του αειμνήστου Αυγουστίνου Κογιεβίνα, πρώην Δημοτικού υπαλλήλου. Εντοπίσθηκε η καταγραφή της ταφής του Αγίου Αρσενίου το 1924, καθώς και η αναφορά της ανακομιδής, του έτους 1958. Με τον Αυγ. Κογιεβίνα επισκεφθήκαμε το Δημοτικό Κοιμητήριο και με βάση τα στοιχεία που είχαμε, εντοπίσαμε με ακρίβεια τον τάφο. Πράγματι, ήταν στην ίδια σειρά και δίπλα από τον τάφο του π. Γερμανού Κυριακίδη. Μετά τη συλλογή όλων των ανωτέρω, έγινε η Δευτέρα συμπληρωματική ανακομιδή στις 8 Αυγούστου 1995. Παρών ήταν και ο Παντελής Τζέκος, ο μετέπειτα μοναχός Αρσένιος, ο οποίος κατά τις μαρτυρίες του, παραβρέθηκε και στην πρώτη ανακομιδή, με τον π. Παΐσιο.

Αξίζει να σημειωθή ότι, ο μακαριστός Μητροπολίτης Τιμόθεος, ήθελε να είναι απόλυτα σίγουρος γιά την ενέργεια αυτή, την οποία και πραγματοποίησε, αφού πιστοποιήθηκε με τα παραπάνω στοιχεία η ταυτότητα του τάφου. Στη συνέχεια, ανακαινίσθηκε το μνήμα και φιλοτεχνήθηκε η ψηφιδωτή εικόνα του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου, που ευρίσκεται εντοιχισμένη στο προσκυνητάρι. Έκτοτε στο Δημοτικό Κοιμητήριο της Κέρκυρας, στις 10 Νοεμβρίου, εορτάζεται κατ’ έτος, πανηγυρικά η μνήμη του Οσίου Αρσενίου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελείται μικρά λιτανεία και διαβάζεται επί του τάφου η αρτοκλασία.

Βεβαίως, καθ’ όλο το έτος, πολλοί προσκυνητές επισκέπτονται τον τάφο του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου και προσκυνούν τεμάχια των ιερών λειψάνων Του, που φυλάσσονται στον παρακείμενο κοιμητηριακό Ναό της Αναστάσεως.

 

Φωτογραφίες από την δεύτερη ανακομιδή των Λειψάνων του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου.


Κωνσταντίνος Π. Θύμης
Θεολόγος – Ιστορικός

Το είδαμε εδώ: https://corfutvnews.gr/k-thymis-o-agios-arsenios-o-kappadokis-1840-1924-kai-o-tafos-tou-stin-kerkyra/