Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Ο ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΘΕΙΟΣ ΕΡΩΣ, ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΟΥ!!!


 

Ένας νεαρός μοναχός, από το Άγιον Όρος, επισκέφθηκε τον Άγιο γέροντα Πορφύριο στον Ωρωπό και μεταξύ άλλων τον ερώτησε:

«Γέροντα, θέλω να μου πείτε κάτι γιά την Ευχή. Πώς πρέπει να την λέω και με ποιό τρόπο; Μερικοί λένε να κρατούμε την αναπνοή μας· άλλοι πως πρέπει να καθόμαστε σ’ ένα σκαμνί· να σκύβουμε το κεφάλι και να συμμαζεύουμε έτσι το νου μας· και άλλα πολλά...».

 

Και ο γέροντας απάντησε:

«Eγώ, παιδί μου, δεν ξέρω απ' αυτά τα πράγματα. Θα σου απαντήσω όμως με  κάποιο περιστατικό:

 

Είχα μία νεαρή κοπέλα, πνευματικό μου παιδί. Πήγαινε και στο Πανεπιστήμιο. Ήλθε μία ημέρα και μου λέει:

“Γέροντα, χθες πήγα στην εορτή μίας φίλης μου και εκεί εγνώρισα κάποιο νεαρό και πολύ τον συμπάθησα, τον αγάπησα μάλιστα, και δεν μπορώ να τον ξεχάσω και έχω λογισμό να πάω να τον βρω και να του το πω, ότι θέλω να προχωρήσω μαζί του σε γάμο. Γι’ αυτό ήλθα, γιά να σας συμβουλευθώ”.

Εγώ είχα τις αντιρρήσεις μου και της είπα:

“Άκουσε, κόρη μου. Τώρα, μην μπλέκεις σε τέτοια, γιατί θα χαραμίσεις τις σπουδές σου. Κάνε υπομονή να τελειώσεις το Πανεπιστήμιο και μετά έχεις γι’ αυτά όλη τη ζωή μπροστά σου”.

Με άκουσε και έφυγε.

Ήλθε ξανά, μετά από μία εβδομάδα και μου είπε:

“Γέροντα, ξέρετε πόσο σας αγαπώ! Προσπάθησα να βγάλω τον νέο από το νου μου, αλλά δεν μπορώ. Συνεχώς αυτόν σκέφτομαι...”.

Την συμβούλεψα πάλι και έφυγε.

Ξαναήλθε, μετά από μία εβδομάδα, και μου είπε:

“Γέροντα, αυτή τη φορά δεν ήλθα να σας συμβουλευθώ. Ήλθα να σας ενημερώσω ότι, σήμερα θα πάω να τον βρω, γιατί δεν μπορώ να κάνω χωρίς αυτόν. Τον έχω αγαπήσει. Πάω να διαβάσω, δεν μπορώ, γιατί αυτόν σκέπτομαι. Πάω να μαγειρέψω, αυτόν θυμάμαι. Και γενικά όσο και αν προσπάθησα, δεν μπόρεσα να τον βγάλω από το νου μου”».

 

Βλέπεις, λοιπόν, αυτή την κοπέλα; Mία φορά είδε τον νεαρό, τον έβαλε στο νου της και στην καρδιά της, και μετά έκανε μεγάλο αγώνα γιά να τον βγάλει και δεν μπόρεσε να το κατορθώσει, όσο και αν προσπάθησε. Εμείς όμως σήμερα, γιά να αγαπήσουμε τον Θεό, που τόσο μας έχει ευεργετήσει, ζητάμε να βρούμε μεθόδους…

Δεν γνωρίζω εγώ αυτούς τους τρόπους με το σκαμνί και το κράτημα της αναπνοής και όλα τα άλλα... Ο τρόπος που μου αρέσει, είναι σύμφωνος με το περιστατικό που σου ανέφερα προηγουμένως»!!