Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ, ΤΟΥ ΑΒΒΑ ΔΩΡΟΘΕΟΥ, ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ!!!

Μόνο ο Θεός μπορεί είτε να δικαιώσει, είτε να κατακρίνει τον καθένα, διότι Αυτός  μόνο  ξέρει του καθενός την κατάσταση και την δύναμη και το περιβάλλον και τα χαρίσματα και την ιδιοσυγκρασία και τις ιδιαίτερες ικανότητές του και κρίνει σύμφωνα με όλα αυτά! Και ποιός μπορεί να κρίνει, σύμφωνα με αυτές τις προϋποθέσεις, παρά μόνο Αυτός που δημιούργησε τα πάντα, Αυτός που έπλασε τα πάντα και γνωρίζει τα πάντα;;;!!!

Ακούστε, λοιπόν, το παρακάτω περιστατικό:

«Ένα πλοίο γεμάτο σκλάβους, αγκυροβόλησε κοντά σε μία Πόλη. Εκεί κοντά, μόναζε μία ευσεβής και ενάρετη μοναχή. Όταν η μοναχή έμαθε γιά την άφιξη του πλοίου, της ήλθε ο λογισμός να αγοράσει  ένα  μικρό κοριτσάκι. Σκέφθηκε: «Θα πάρω ένα μικρό κορίτσι και θα το αναθρέψω όπως πρέπει, γιά να μην μάθη τίποτε από την κακία του κόσμου»!

Έτσι και έγινε. Πήγε στον καπετάνιο του πλοίου, ο οποίος είχε τελικά δύο πολύ μικρά κοριτσάκια, όπως ακριβώς τα ήθελε η μοναχή. Αμέσως η μοναχή, με πολλή χαρά, δίνει το αντίτιμο στο καπετάνιο και παίρνει το ένα κοριτσάκι μαζί της.

Εν συνεχεία, ο  καπετάνιος, συναντάει μία κακόφημη γυναίκα, η οποία αγόρασε το άλλο μικρό κοριτσάκι.

Πήρε λοιπόν η αγία εκείνη μοναχή το κοριτσάκι εκείνο και το ανέθρεψε με φόβο Θεού, συνηθίζοντάς το σε κάθε καλή πράξη, διδάσκοντάς το κάθε λεπτομέρεια της  μοναχικής  πολιτείας  και  κάνοντάς  το  να  γνωρίσει  το άρωμα που πηγάζει από την τήρηση των Αγίων Εντολών του Θεού!

Πήρε και η κακόφημη γυναίκα την άλλη, δύστυχη μικρούλα, την οποία τελικά  έκανε όργανο του διαβόλου…».

 Και τα δύο κορίτσια ήταν μικρά και τα δύο πουλήθηκαν, χωρίς να ξέρουν που πάνε και τί να κάνουν και βρέθηκαν η μία στα χέρια του Θεού και η άλλη στα χέρια του διαβόλου...

Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι, αν κάτι απαιτεί από την μία ο Θεός, το περιμένει και από την άλλη; Πώς είναι δυνατόν; Αν λοιπόν πέσουν και οι δύο στην αμαρτία, είναι ποτέ δυνατόν να πούμε ότι, θα κριθούν με το ίδιο μέτρο, έστω και αν ακόμα πέσουν στο ίδιο σφάλμα; Πώς είναι δυνατόν; Η μία έμαθε όλα τα σχετικά με την κρίση, έμαθε τα πάντα γιά την Βασιλεία του Θεού και η άλλη έμαθε όλα τα αισχρά, όλα τα διαβολικά… Πώς λοιπόν μπορεί, να απαιτήσει κανείς και από τα δύο κορίτσια  την ίδια ακρίβεια;;;

 

Αββάς Δωρόθεος