Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΑΙ, ΤΟΥ ΑΓIOY ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΕΛΙΜΙΡΟΒΙΤΣ!!

 

«Μην αρνείσαι τον άνδρα σου, μην τον κατακρίνεις, μην μιλάς άσχημα γιά εκείνον και μην σκέπτεσαι κάτι κακό εναντίον του, όταν έχει εκτραπή στην πίστη του. Αφού με αυτόν τον τρόπο, δεν θα τον διορθώσεις.

Ο πατέρας του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, ευρέθη, άθελά του, σε κάποια αίρεση. Η ευπρεπής γυναίκα του Αγία Νόνα λυπήθηκε πάρα πολύ, εξ αιτίας αυτού του γεγονότος και παρακάλεσε θερμά τον Θεόν, ώστε να φωτίσει τον νου τού άνδρα της και να τον οδηγήσει εις την αλήθεια! Και οι θερμές προσευχές της Αγίας Νόνας εβοήθησαν! Ο άνδρας της όχι μόνο έγινε Χριστιανός, αλλά και επίσκοπος της Εκκλησίας του Χριστού, ανακηρύχθηκαν μάλιστα, μαζί με την σύζυγο του, Άγιοι της Εκκλησίας μας!

Αντίθετα, η γυναίκα του Αυτοκράτορα Ιουστινιανού, η Θεοδώρα, κατάφερε να τον παρασύρει στην αίρεση του Μονοφυσιτισμού… Ευτυχώς, αυτό διήρκησε για σύντομο χρονικό διάστημα. Ο Ιουστινιανός και η Θεοδώρα τελικά επέστρεψαν στην Ορθοδοξία με τις προσευχές ολόκληρης της Εκκλησίας!

Από αυτά τα δύο παραδείγματα, όπως και από πολλά άλλα, βλέπουμε, πως η γυναίκα μπορεί να επηρεάσει τον άνδρα της όσον αφορά την πίστη του, είτε με την καλή είτε με την κακή έννοια»!!

Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς (1881-1956)