Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ" ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΝΑ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΛΕΞΗ ΑΛΛΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ;;;

Related image 

Απάντηση στην κακογνωμία του BBC σχετικά με το πρόσφατο άρθρο "Greece's invisible minority - the Macedonian Slavs"  https://www.bbc.com/news/stories-47258809 





Μετάφραση της επιστολής του κ.Ανδρέα Σταλίδη στα ελληνικά

[Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι του BBC,
   Στο πρόσφατο άρθρο που παρουσιάστηκε στον ιστοχώρο σας με τίτλο «Η αόρατη μειονότητα στην Ελλάδα – οι Σλάβοι Μακεδόνες» υπάρχουν αρκετά αμφιλεγόμενα στοιχεία. Επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω την οπτική μου γωνία για το άρθρο.


   Δεν υπάρχει «μακεδονική εθνική μειονότητα» στην Ελλάδα. Για δύο λόγους:

   Πρώτον, οι άνθρωποι στους οποίους γίνεται αναφορά στο άρθρο έχουν ένα πολιτικό κόμμα που τους εκπροσωπεί. Στις τελευταίες ευρωεκλογές το 2014 (όπου οι άνθρωποι γενικώς ψηφίζουν σχετικά απελευθερωμένοι χωρίς δεσμεύσεις από τα μεγάλα ιδεολογικά πολιτικά κόμματα που τυχόν τους εκφράζουν) έλαβαν περίπου 2.000 ψήφους στην Μακεδονία, στην βόρεια Ελλάδα.

   Δεύτερον, δεν υφίσταται «μακεδονική εθνότητα». Υπογραφές των κυβερνήσεων δεν «αναγνωρίζουν γλώσσες και εθνότητες», όπως λέει το άρθρο. Αυτό το κάνει η Ιστορία. Μακεδονικό έθνος δεν υφίσταται επειδή δεν ικανοποιεί τον ορισμό του όρου έθνους. η Ιστορία λέει ότι οι πρόγονοι των σημερινών «Σλαβομακεδόνων» (είτε στην Ελλάδα, είτε στα Σκόπια) 3-4 γενιές πίσω ήταν Βούλγαροι και πολέμησαν στο πλευρό των Βουλγάρων σε όλους τους Βαλκανικούς Πολέμους. Οι πολιτικοί επιστήμονες συμφωνούν μ’ αυτό.
   Ο διάσημος Βρετανός επιστήμονας και Ιστορικός Nicholas GL Hammond έχει γράψει πολλούς τόμους για το εν λόγω θέμα. Στην Οθωμανική απογραφή του 1905 δεν βρέθηκε κανένας «εθνικά Μακεδόνας». Στην Γιουγκοσλαβική απογραφή του 1921 δεν βρέθηκε κανένας «εθνικά Μακεδόνας». Ούτε βρέθηκε αναφορά κανενός να μιλάει κάποια «μακεδονική γλώσσα».
   Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει γλώσσα που διεκδικεί να ονομάζεται «μακεδονική» όταν το ίδιο το όνομά της («Μακεδονία») είναι ξένη λέξη και προέρχεται από την ελληνική γλώσσα, ή όταν βασίζεται στο Κυριλλικό αλφάβητο το οποίο δημιουργήθηκε τον 7ο μ.Χ. αιώνα, δηλαδή 1000 χρόνια μετά την ακμή της Μακεδονικής Αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος μιλούσε ελληνικά, διδάχθηκε στα ελληνικά από τον Αριστοτέλη και έγινε ο υπέρτατος στρατηγός όλων των Ελλήνων πλην Λακεδαιμονίων κατά την εντυπωσιακή εκστρατεία του στην Ασία. Πώς είναι δυνατόν Σλάβοι να διεκδικούν να ονομάζονται Μακεδόνες όταν εμφανίστηκαν στο προσκήνιο της Ιστορίας τόσο μεταγενέστερα;
    Επιπλέον, όχι μόνο υφαρπάζουν την ελληνική ιστορία (αρχαία και σύγχρονη), αλλά και την Βουλγαρική, φερ’ ειπείν οικειοποιούνται την ιστορική προσωπικότητα του Σαμουήλ, Τσάρου των Βουλγάρων και τον αποκαλούν «Μακεδόνα Τσάρο»!
   Οι αναγνώστες σας μπορεί να τα βρίσκουν όλα αυτά ως επουσιώδη και να αναρωτιούνται «πόσο νόημα έχει τελικά ένα όνομα;». Λοιπόν, το όνομα σχετίζεται με την ταυτότητα, ένα ζωτικό και κεντρικό συστατικό και για το άτομο, αλλά και για ένα έθνος. Οι Βρετανοί το δέχονται αυτό αναμφισβήτητα. Μεγάλο μέρος της Βρετανικής Ιστορίας ή ακόμη και των σημερινών πολιτικών εξελίξεων σχετίζονται άμεσα με την ταυτότητα. Η διχοτόμηση της Ιρλανδίας, το σκωτσέζικο αίτημα περί ανεξαρτησίας, ακόμα και το Μπρέξιτ: όλα σχετίζονται με την ταυτότητα. Μην το υποτιμάτε. Ειδικά για τα Βαλκάνια, τα οποία «παράγουν περισσότερη Ιστορία από όση μπορούν να καταναλώσουν» όπως είπε κάποτε ο Ουΐνστον Τσώρτσιλλ.
   Στη σημερινή εποχή, τα ονόματα μη ιστορικών εθνών-κρατών, μπορούν πράγματι να παράγουν σύγχρονα έθνη. Αυτό είναι κατανοητό. Παρόλ’ αυτά, η μακεδονική ταυτότητα παραμένει στοιχειώδες συστατικό του ελληνικού πολιτισμού. Είναι παντελώς αδύνατον να την αποκόψει κανείς.
   Είμαι από την Μακεδονία. Δεν θα αποκαλέσω ποτέ Σλάβους με το όνομα Μακεδόνες, ή βορειο-μακεδόνες ή οτιδήποτε άλλο περιλαμβάνει αυτόν τον όρο. Περισσότεροι από το 75% των Ελλήνων συμφωνούν μ’ αυτήν την θέση, όπως βρίσκουν δεκάδες σφυγμομετρήσεις. Αν 2000 ή 7000 άνθρωποι μιλάνε σήμερα την σλαβική διάλεκτο στην Ελλάδα, η οποία – ειρήσθω εν παρόδω – δεν είναι η ίδια με την γλώσσα στην πΓΔΜ, υπάρχουν περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Έλληνες στη Μακεδονία, οι οποίοι μιλούν ελληνικά και διαχρονικά αυτοχαρακτηρίζονται Μακεδόνες από τον 6ο αιώνα π.Χ. Πώς θα ονομάζονται αυτοί, εφόσον τους αρνούνται το όνομα Μακεδόνες;

   Ταυτόχρονα, σας διαβεβαιώ ότι όλοι οι Έλληνες επιθυμούν να ζουν σε ειρήνη με τους γείτονές τους και να έχουν σχέσεις σεβασμού μαζί τους. Αυτή είναι μία ξεκάθαρη και απόλυτη αλήθεια.

Με τιμή,
Ανδρέας Σταλίδης.  ]

 Πηγή: http://www.antibaro.gr/article/22417