Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Η ΑΡΚΟΥΔΑ ΒΟΣΚΟΣ.

     Δύο ασκητές, ο Φλωρέντιος και ο Ευτύχιος, ζούσαν μαζί στην περιοχή της Νουρσίας στην Ιταλία. Ο Ευτύχιος είχε το διδασκαλικό χάρισμα και οδηγούσε πολλούς από τους ακροατές του στην χριστιανική ζωή. 

     Με τον καιρό η φήμη του εξαπλώθηκε και άρχισαν να τον παρακαλούν να ιδρύσει Μοναστήρι. Όταν οι ικεσίες των πιστών έγιναν επίμονες και θερμές, ο Ευτύχιος δέχθηκε και έτσι χωρίσθηκε από τον συνασκητή του. 
     Ο Φλωρέντιος έμεινε τώρα μόνος να υπομένει καρτερικά τις δυσκολίες της ασκητικής ζωής. Παρακαλούσε όμως πάντοτε τον Θεό, να μην τον εγκαταλείψει, αλλά να τον βοηθά. 
     Μια ημέρα, μετά την πρωϊνή προσευχή, καθώς βγήκε από το ασκητήριό του, είδε στην είσοδο μια αρκούδα. Το θηρίο στεκόταν με σκυμμένο το κεφάλι και με τον τρόπο αυτό του φανέρωνε, ότι είχε την διάθεση να τον υπηρετήσει. Ο Φλωρέντιος κατάλαβε τον λόγο της παρουσίας της αρκούδας και ευχαρίστησε τον Θεό. Μετά της παρέδωσε τα τέσσερα πρόβατά του, τα οποία αδυνατούσε ο ίδιος να βοσκήσει, και της είπε: «Πήγαινε και βόσκησε τα πρόβατα αυτά! Να τα φέρεις πίσω το απόγευμα». 
     Παρέλαβε λοιπόν η αρκούδα τα πρόβατα και, σαν καλός βοσκός, πήγε και τα βόσκησε και τα επέστρεψε όλα στην ώρα τους το απόγευμα. Εκτελούσε δε στο εξής με επιμέλεια την εντολή του ερημίτη. 


Πηγή: ΕΥΕΡΓΕΤΙΝΟΣ
Από το βιβλίο: Η Ζωοφιλία των Αγίων και η Αγιοφιλία των ζώων.
Εκδόσεις "Ο Αγιος Στέφανος"