Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

«ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΝΕΑΡΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ»




Το έργο: «Το όραμα του νεαρού Βαρθολομαίου» (1889 – 1890, Πινακοθήκη Τρετιακόφ, Μόσχα), είναι ένας πίνακας του Pώσου καλλιτέχνη Μιχαήλ Νεστέροφ (ρωσικά: Михаи́л Васи́льевич Не́стеров), το οποίο αποτελεί το πρώτο και πιο γνωστό έργο στη σειρά για τον Άγιο Σέργιο του Ραντονέζ (Sergei Radonezhsky), απεικονίζει τη μεταστροφή του συγκεκριμένου Ρώσου Αγίου και θεωρείται ως το παλαιότερο δείγμα ρωσικής συμβολικής τέχνης. Το έργο «Το όραμα του νεαρού Βαρθολομαίου» είναι μια ελαιογραφία σε καμβά, με διάμετρο 63 " × 83 ".

Η εικόνα του Αγίου Σεργίου του Ραντονέζ είναι οικεία και αγαπητή στον καλλιτέχνη από την παιδική του ηλικία. Ήταν η ενσάρκωση του ηθικού ιδεώδους για τον Μιχαήλ Νεστέροφ. Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο απέδωσε στον Άγιο Σέργιο, ο Νεστέροφ, στην προσπάθειά του να συσπειρώσει τον ρώσικο λαό. Ο συγκεκριμένος πίνακας απεικονίζει μιά σκηνή από το έργο, «η ζωή του Αγίου Σεργίου» του Επιφανίου του σοφού (ρώσικα: Епифаний Премудрый).
Ο Μιχαήλ Βασίλιεβιτς Νεστέροφ (31 Μαΐου 1862 – 18 Οκτωβρίου 1942), ήταν Ρώσος ζωγράφος, ο πιο σημαντικός εκπρόσωπος του Συμβολισμού στη ρωσική τέχνη. Ήταν μαθητής του Πάβελ Τσιστιακόφ (Павел Чистяков, Pavel Tchistyakov) στην Αυτοκρατορική Ακαδημία Τεχνών της Αγίας Πετρούπολης και αργότερα προσχώρησε στην ομάδα καλλιτεχνών, γνωστή ως οι «Περιπλανώμενοι» (Peredvizhniki), συμμετέχοντας σε περιοδεύουσες εκθέσεις.

Ωρισμένα βιογραφικά στοιχεία προέρχονται από την wikipedia.