Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Ο ΟΣΙΟΣ ΗΣΥΧΙΟΣ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΔΙ.


Από μικρός ποθούσε την ασκητική ζωή ο Όσιος Ησύχιος, ο οποίος καταγόταν από τα Άνδραπα της Γαλατίας, γι' αυτό πήγε στο όρος του Μαΐωνος, όπου και εγκαταστάθηκε.
Εκεί άρχισε να καλλιεργεί την γη για να παραγάγει τα προς το ζην. Τα πουλιά όμως της περιοχής πήγαιναν και του κατέτρωγαν ή κατέστρεφαν ό,τι είχε καλλιεργήσει. Παρ' όλο που τα έδιωχνε, εκείνα δεν έλεγαν να τον αφήσουν ήσυχο. Βγήκε λοιπόν μιά ημέρα από το κελλί του, ύψωσε τα χέρια στον ουρανό και, απευθυνόμενος στα πουλιά, είπε:
- Φύγετε από τους μοναχούς και μη βλάπτετε τους κόπους τους.
Τότε τα πουλιά, σαν να ήταν λογικά, άκουσαν την προσταγή του, έφυγαν και δεν ξαναγύρισαν.
         Κάποια άλλη φορά, βγαίνοντας από το κελλί του είδε έναν αγωγιάτη να προσπαθεί να σηκώσει το βόδι που έσερνε την άμαξα του και το οποίο, για άγνωστο λόγο (ίσως από κούραση ή κάποια ασθένεια), είχε ξαπλώσει στο έδαφος, σχεδόν νεκρό. Πλησίασε τότε ο Όσιος Ησύχιος, παρηγόρησε τον αγωγιάτη, που, μη μπορώντας να κάνει κάτι, έκλαιγε και ωδύρετο. Μετά έσκυψε επάνω από το μισοπεθαμένο ζώο, έκανε το σημείο του Σταυρού πάνω στον λαιμό του και του είπε:
- Σήκω επάνω και συνέχισε τον δρόμο σου, γιατί αν μείνεις εδώ μπορεί να βρεθή κάποιος να σε σφάξει, ευλογημένο. Μόλις άκουσε αυτά τα λόγια το ζώο, σηκώθηκε αμέσως επάνω και συνέχισε τον δρόμο του.
Για την μεγάλη του αρετή ο Όσιος Ησύχιος αξιώθηκε από τον Κύριο να συνομιλεί με τους Αγγέλους. Ακόμα και την ημέρα της κοιμήσεώς του την πληροφορήθηκε λίγες ημέρες νωρίτερα από Άγγελο Κυρίου. Το ιερό και θαυματουργό λείψανό του μετέφερε το 781 μ.Χ. στην Αλιάσεια, ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος.

Ευχαριστίες στην αγαπητή Θεοδώρα, δημιουργό της εικόνας.


Πηγή: ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΑ.
Από το βιβλίο: Η Ζωοφιλία των Αγίων και η Αγιοφιλία των ζώων.
Εκδόσεις "Ο Άγιος Στέφανος".