Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

ΣΩΣΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΥΓΕΝΕΙΑ ΨΥΧΗΣ!!


«Αληθινή παιδεία είναι αυτή που καθαίρει τον άνθρωπο από τα άγρια και τυφλά πάθη και συγχρόνως, καλλιεργεί όλες τις αρετές και εξευγενίζει την ψυχή»!!

 Όσιος Αθανάσιος ο Πάριος (1722-1813).

          Ο μεγάλος αυτός και σύγχρονος εμπνευσμένος Πατέρας της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας και φοβερός πολέμιος της αθεΐας, εκτός των άλλων, μας έχει παραδώσει και περίφημες παιδαγωγικές συμβουλές!!
          Σίγουρα, αυτή η ρήση του που αναφέραμε ανωτέρω, αποτελεί την επιτομή και το συμπίλημα (=την περίληψη), ολόκληρης της παιδαγωγικής του διδασκαλίας!!
          Όντως, παιδεία χωρίς κάθαρση από τα άλογα και ενστικτώδη πάθη και ταυτοχρόνως, δίχως συστηματική καλλιέργεια όλων των αρετών, όχι μόνο δεν οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα, αλλά είναι επιβλαβής και επιζήμια…
Γι’ αυτό και ο Λαός μας, μέσα από μιά σοφή παροιμία του, έχει αποτυπώσει αυτή την μεγάλη αλήθεια: «Αλλοίμονο στον κόσμο από τους μορφωμένους και ακαλλιέργητους ανθρώπους»!!
Πολλή προσοχή, λοιπόν, να μην παραζαλίζουμε τα παιδιά μας (εννοείται και τους εαυτούς μας) με μιά στείρα γνώση, αλλά πρωταρχικά να τα εμπνέουμε στον ευγενικό αγώνα κατά των παθών και στην καλλιέργεια της ενάρετης ζωής!!
Αυτός ο τρόπος διαπαιδαγωγήσεως, εξευγενίζει την ψυχή, καθίσταται ευεργετικός για όλους και για όλα, και μετατρέπει τον άνθρωπο σε αληθινό παιδί του Θεού!!!