Τρίτη 4 Μαΐου 2021

Η ΔΙΑ ΧΡΙΣΤΟΝ ΣΑΛΟΤΗΣ!!

 

Κάποια ημέρα συνέβη κάτι παράδοξο στο θεράποντα του Κυρίου, Όσιο Ανδρέα τον «διά Χριστόν Σαλό». Κατά την συνήθειά του γιὰ να μην γνωρίζει κανείς την εργασία του στους προθάλαμους των Εκκλησιών, όπου προσευχόταν, πορευόταν κρυφά προς το Ναό της  Πανυμνήτου Θεοτόκου, στην αριστερά στοά της αγοράς του Μεγάλου  Κωνσταντίνου.   

Έτυχε τότε κάποιο παιδί να διέρχεται τη λεωφόρο εκτελώντας διαταγή του αφεντικού του. Ο Όσιος, πήγαινε προς το Ναό γιά να  προσευχηθή· το παιδί τάχυνε το βήμα του και τον πρόφθασε χωρίς ο Όσιος να  το αντιληφθή. Όταν έφθασε προ των πυλών του Ναού ο Όσιος Ανδρέας, με την Δύναμιν του Θεού, εξέτεινε τη δεξιά του χείρα και αφού σφράγισε με το σημείο του Τιμίου Σταυρού τις πύλες, αυτές ευθύς υποχώρησαν! Εισήλθε στο Ναό και άρχισε τις προσευχές, μη γνωρίζοντας ότι κάποιος τον παρακολουθούσε. Το παιδί το οποίο ακολουθούσε τον Όσιο, γνώριζε ότι ο άνθρωπος ήταν «σαλός». Όταν τον είδε να ανοίγει αυτομάτως τις πύλες του Ναού, εθαύμασε και κυριεύθηκε από δέος· έλεγε λοιπόν στον εαυτό του: «Ποιόν δούλο του Θεού οι, κατά αλήθειαν, μωροὶ σαλὸ ονομάζουν! Πόσο μεγάλος Άγιος είναι και εμείς οι ανόητοι αγνοούμε, πόσους κρυφούς δούλους έχει ο Θεός και ουδείς γνωρίζει τα  περί αυτών!» 

Αυτά συλλογιζόταν το παιδί και επλησίασε γιὰ να μάθει τί κάνει ο Άγιος εντός του  Ναού. Τον βλέπει, λοιπόν, προ του άμβωνος, υπερυψωμένο από το έδαφος, να προσεύχεται. Κατεπλάγη από το παράδοξο τούτο θέαμα και αναχώρησε γιὰ να  εκτελέσει την διαταγή του αφεντικού του. Ο Όσιος, τελείωσε την προσευχή του και  έφυγε. Εξερχόμενος από το Ναό ασφάλισε πάλι τις θύρες με το σημείο του Σταυρού. Τότε αντιλήφθηκε την παρουσία του παιδιού και λυπήθηκε, επειδή κάποιος οικέτης έγινε θεατής των συμβάντων· ανέμενε την επιστροφή του παιδιού, γιὰ να του παραγγείλει να μην αποκαλύψει τα όσα είδε.  Συνάντησε το παιδί και του είπε: «Φύλαξε τέκνον όλα όσα είδες στον τόπο τούτο και θα έχεις το έλεος του Κυρίου και Θεού μας»!!!