Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

«ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΓΚΡΕΜΙΣΕΣ, ΕΚΕΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ» (γ.Ιωσήφ ο Σπηλαιώτης)!!

 

<< Δεν σε κατηγορώ ότι έκανες αμαρτίες πολλές και σοβαρές, όχι, άνθρωπος είσαι. Σε κατηγορώ, γιατί δεν εξομολογείσαι. Αυτό σε κατηγορώ.

Έπεσες;

Στον πνευματικό.

Πάλι έπεσες;

Στον πνευματικό, όλα στον πνευματικό. Και η οσία Μαρία η Αιγυπτία, πρώτα εξομολογήθηκε.

Στη περιοχή μας ήτανε κάποιος Κύπριος γέροντας και είχε έναν υποτακτικό, ο οποίος δεν είχε αναπαύσει τους γονείς του. Όταν καλογέρευσε, και τον Γέροντά του, δεν τον ανέπαυσε. Και εκεί που καθόμασθε στη Μικρή Αγία Άννα, τον έστειλε ο Γέροντάς του στον Γέροντα μας, τον Γέρο-Ιωσήφ, να πει τον λογισμό του και να ωφεληθή από τις συμβουλές του Γέροντά μας.

Όταν ήλθε, λοιπόν, στη Μικρή Αγία Άννα, εμείς καθόμασθε γύρω-γύρω από τον Γέροντά μας. Και τότε λέει ο Γέροντας Ιωσήφ:

«Άντε εσύ, πήγαινε εσύ, πηγαίνετε στα κελλιά σας», και μετά κάλεσε τον επισκέπτη μοναχό κοντά του.

«Γέροντα», λέει στον Γέρο-Ιωσήφ ο μοναχός,  «η ψυχή μου κλαίει, κλαίει, κλαίει σαν μικρό παιδί».

«Γιατί, παιδί μου, η ψυχή σου κλαίει;» λέει ο Γέρο-Ιωσήφ.

«Διότι…», λέει, «δεν ανέπαυσα τον Γέροντά μου».

«Ε, πώς καταλαβαίνεις ότι δεν ανέπαυσες τον Γέροντα σου;».

«Να…», λέει, «από την ανυπακοή μου».

«Άκουσε, παιδί μου. Εκεί που γκρέμισες, εκεί να διορθώσεις. Ε χαλάρωσες το “να είναι ευλογημένο”, την ταπείνωση και την αυταπάρνηση προς τον Γέροντά σου; Μη ζητάς τότε με την Ευχή ή με την Θεία Μετάληψη, να διορθώσεις το λάθος σου. Εκεί έσφαλες, εκεί να βάλεις μετάνοια, εκεί να διορθώσεις. Ο Αββάς Παμβώ, όταν ήταν κοσμικός, πήγε και κλέψανε σύκα από κάποιο γειτονικό αμπέλι. Και όταν τους πήρε μυρωδιά ο δραγάτης, το έβαλαν στα ποδάρια να φύγουν. Αλλά από το μαντήλι που είχε τα σύκα, τού έπεσε το ένα σύκο κάτω και γιά να μην το χάσει το πήρε και το έφαγε. Και λέει ο ίδιος: “Όποτε θυμάμαι αυτό το σύκο, κάθομαι και κλαίω. Κάθομαι και κλαίω… Αυτό το σύκο…”

Ένα πράγμα, παιδί μου, άμα σε κεντάει στην συνείδησή σου, πήγαινε και βάλε μετάνοια: «Αδελφέ μου, ευλόγησον, σε παρακαλώ να με συγχωρέσεις…, έσφαλα». Αυτό διορθώνει το λάθος σου. Μην παραβλέπεις τη συνείδησή σου. Άνθρωποι είμεθα, ο ένας στον άλλον πταίει. Είτε σου είπε κάποιος έναν λόγο είτε δεν έκανε εκείνο το οποίο είπες…, και τότε η συνείδηση έρχεται ελέγχουσα. Μην την παραβλέπεις, πήγαινε ταπεινώσου και πες το “ευλόγησον” εις τον αδελφό ή εις τον Γέροντα>>!!

Όσιος Εφραίμ ο Κατουνακιώτης