Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

ΓΕΦΥΡΙ ΠΛΑΚΙΔΑ ΚΑΛΟΓΕΡΙΚΟ – ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ. Νο2/7

 


Από τα γνωστότερα γεφύρια του Ζαγορίου. Ευρίσκεται δυτικά των Κήπων, αλλά ανήκει στην κοινότητα του Κουκουλίου. Γεφυρώνει το Βικάκι, αμέσως μετά την σμίξη του με το Μπαγιώτικο ρέμα.

Στο ίδιο σημείο υπήρχε ξύλινο γεφύρι, που το κατασκεύασε ο Νεγαδιώτης Ζώτος Ρούσσης ξοδεύοντας 14 χιλιάδες γρόσια. Το 1814 ο Ηγούμενος του Μοναστηριού του Προφήτη Ηλία της Βίτσας Σεραφείμ, έκτισε νέο πέτρινο γεφύρι, γιά να εξυπηρετεί τον "καλογερικό" νερόμυλο που διατηρούσε η Μονή στο μέρος εκείνο. Έτσι το νέο γεφύρι ονομάσθηκε "Καλογερικό", όπως και ο μύλος. Το 1865 οι Κουκουλιώτες Αλέξιος και Ανδρέας Πλακίδας το ανασκεύασαν ριζικά. Το 1912 ο Ευγένιος Πλακίδας, υιός του Ανδρέα, συνέχισε το έργο του πατέρα του, συντηρώντας το γεφύρι γιά ακόμα μία φορά και τοποθετώντας εντοιχισμένες πλάκες προς ανάμνηση της προσφοράς της οικογενείας του.

Χαρακτηριστικό του γεφυριού είναι οι τρεις ημικυκλικές καμάρες, που δίνουν την αίσθηση της ανάλαφρης ταλαντευόμενης κίνησης, σε όποιον το διασχίζει. Το λιθόστρωτο οδόστρωμα έχει στις άκρες του κοντούς αρκάδες, τοποθετημένους σε αραιά διαστήματα, τονίζοντας έτσι την αίσθηση της ανάλαφρης κατασκευής του.

Έχει κηρυχθή ιστορικό διατηρητέο μνημείο!

 

Πηγή φωτογραφιών: Κώστας, Χαρούλα και Ειρήνη.

Πηγή κειμένου: izagori.gr