Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

ΟΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΤΗΣ ΥΠΑΚΟΗΣ!!

 

 «Στο σπίτι μας πολλά δένδρα εφύτεψα, αλλά σε όσα ο Γέροντάς μου ήταν σύμφωνος, έπιασαν! Εις άλλα, στα οποία δεν ήταν σύμφωνος ο Γέροντας, δεν έπιασαν! Εφύτευσα κλήματα, ο Γέροντας δεν ήταν σύμφωνος, ούτε ένα δεν έπιασε! Εφύτευσα δένδρα μηλιές και άλλα· δεν ήταν σύμφωνος ο Γέροντας· έπιασαν μεν, αλλά δεν ευδοκίμησαν! Τα πήρε ο γέρο-Κλήμης απάνω και έγιναν μεγάλα δένδρα, και τρώει πολλές οκάδες μήλα. Δεν ήταν σύμφωνος ο Γέροντας, όταν τα εφύτεψα εγώ!

Εφύτεψα και μία καϊσιά. Επτά χρόνια έβγαλε δύο λουλούδια, επτά χρόνια... Τα είχα φέρει από τα θερμοκήπια, από τη Θεσσαλονίκη. Εφύτευσα και μία μουριά, ήτανε σύμφωνος ο Γέροντας, και τρώμε, ένα μήνα και περισσότερο, όλο μούρα. Εφύτευσα και έναν λωτό, ήταν και ο Γέροντας σύμφωνος, και δεν ξέρω πόσους  κάνει κάθε χρόνο, τριακόσιους, τετρακόσιους λωτούς...

Εις όλα τα άλλα πράγματα, στα οποία ο Γέροντας δεν ήταν σύμφωνος, είτε θα τα έβγαζα και θα τα εφύτευα αλλού ή δεν θα πρόκοφταν, δεν θα έπιαναν, δηλαδή δεν θα είχαν τέλος καλό, επειδή ο Γέροντάς μου δεν ήταν σύμφωνος»!

 

Άγιος Εφραίμ ο Κατουνακιώτης (1912-1998)