Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΑΙ ΚΑΙ ΣΟΦΑΙ, ΝΗΠΤΙΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΙ!!

1. Εκείνος που ζητάει και χτυπάει τη θύρα και επιμένει να ζητάει, σύμφωνα με το λόγο του Κυρίου, επιτυγχάνει τα αιτήματά του. Γιατί είναι Αψευδής Εκείνος, που είπε: «Κάθε τι που θα μου ζητήσετε στην προσευχή με πίστη, θα το λάβετε». Αν, ακόμη και ένα ποτήρι νερό κρύο που δίνουμε, δεν μένει χωρίς μισθό, πόσο περισσότερο θα δώσει ο Θεός ό,τι υποσχέθηκε σ’ εκείνους, που είναι προσηλωμένοι σ’ Αυτόν ημέρα και νύκτα και Τον παρακαλούν;;

2. Σ’ εκείνους που λένε ότι «έρχεται ημέρα που και μίσος έχω κατά του αδελφού μου κ.α.π., χωρίς να το θέλω», πρέπει να ειπωθούν τα εξής: Όλος ο αγώνας και η επιμέλεια του ανθρώπου ας είναι να αντιστέκεται στον πονηρό και στους πονηρούς λογισμούς. Και όπως το σίδερο καθαρίζεται όταν πυρώνεται και σφυροκοπιέται, έτσι και η ψυχή καθαρίζεται από κάθε πάθος και κάθε αμαρτία, όταν πυρώνεται και χτυπιέται από το Άγιο Πνεύμα με τα Άχραντα Μυστήρια!

 

3. Όπως το σιτάρι, που είναι σπαρμένο στο ίδιο χωράφι, δίνει διαφορετικού μεγέθους στάχυα, μαζεύεται όμως και αποθηκεύεται στην ίδια αποθήκη, έτσι και στην Ανάσταση των νεκρών. Θα υπάρχει διαφορά στην δόξα εκείνων που θα αναστηθούν, ανάλογα με τη μέθεξη του Αγίου Πνεύματος, που θα έχει κατοικήσει σ’ αυτούς από τούτη τη ζωή. Αυτά φανερώνει και το: «Αστέρι από αστέρι διαφέρει στην λάμψη», που γράφει ο Απόστολος!

 

4. Τούτο μόνο να φροντίζει ο καθένας μας, αφού γεννηθή από το Άγιο Πνεύμα. Να ξεπλυθή από την αμαρτία, που ευρίσκεται μέσα του. Και εν συνεχεία, να προχωρεί προς την τελειότητα με συνεργό πάντοτε τη Χάρη του Κυρίου! 

 

5. Ο Κύριος δεν δίνει το Άγιο Πνεύμα και τη Χάρη Του, γιά να περιπέσει κανείς σε αμαρτίες. Οι άνθρωποι μόνοι τους γίνονται αίτιοι των κακών στους εαυτούς τους, γιατί δεν ακολουθούν την Χάρη και κυριεύονται από τον σατανά. Εξ άλλου, αν δεν δώσει ο άνθρωπος αφορμή στο σατανά, δεν μπορεί αυτός να κυριαρχήσει πάνω του με τη βία. Γι’ αυτό το λόγο, κανείς δεν είναι με βεβαιότητα του Χριστού ή του σατανά. Αλλά, αν παραμείνει με τη Χάρη ως το τέλος, πηγαίνει με το μέρος του Χριστού!! Διαφορετικά πηγαίνει με το σατανά. Διότι, αν είτε ο Κύριος είτε ο σατανάς έπαιρναν μαζί τους τον άνθρωπο με τη βία, αυτός δεν θα ήταν αίτιος ούτε στην κόλαση να ριχθή, ούτε τον Παράδεισο να κερδίσει.

 

Μελέτημα 11ον
Όσιος Μακάριος ο Αιγύπτιος,
50 Ομιλίες Πνευματικές.