Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Η ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΚΑΙ ΣΟΦΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΟΥ!!

 

Προ ετών, όταν ο Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης υπηρετούσε ακόμη στην Πολυκλινική Αθηνών, μία ημέρα, καθώς περπατούσε στην περιοχή της Ομόνοιας μαζί με δύο κυρίες, πνευματικά του παιδιά, είδε από απέναντι, να έρχεται μία νεαρή με προκλητική εμφάνιση. Φορούσε το γνωστό ''σούπερ μίνι'', που ήταν της μόδας. Μόλις την αντίκρυσαν, λέει ο Γέροντας:

«Τι λέτε; Τί σκέπτεσθε; Την κατακρίνετε αυτή την κοπέλα;».

«Όχι, Γέροντα», απάντησαν αυτές, γνωρίζοντας τις θέσεις Του.

«Καλά κάνετε και δεν την κατακρίνετε», είπε ο Γέροντας. «Να μην κρίνετε τους ανθρώπους από την εξωτερική εμφάνιση. Αυτή η κοπέλα που βλέπετε, έχει θαυμάσια ψυχή! Έχει δυναμισμό ψυχής! Αυτό που κάνει τώρα, δηλαδή που προκαλεί, οφείλεται στη δύναμη της ψυχής της! Φαντασθήτε τί θα γίνει, αν αυτή η κοπέλα γνωρίσει τον Χριστό, εάν μάθη όλα όσα εσείς ξέρετε! Τότε ασφαλώς θα φθάσει πολύ ψηλά!»!

«Μία άλλη ημέρα», διηγείται κάποιο πνευματικό του τέκνο, «πήγα στον Γέροντα και συνάντησα εκεί κάποιες κοπέλες, που είχαν πάει και αυτές να τον δουν. Ήταν όμως, άσεμνα ντυμένες. Κουβέντιαζε, λοιπόν, μαζί τους ο Όσιος Πορφύριος γιά διάφορα πνευματικά θέματα, αλλά δεν τους έκανε καμμία παρατήρηση γιά την εμφάνισή τους. Εγώ, ομολογουμένως, αγανάκτησα εσωτερικά μ’ αυτές τις κοπέλες, που πήγαν σ’ έναν τέτοιο Άγιο Γέροντα ντυμένες κατ’ αυτόν τον τρόπο, αλλά σκανδαλίσθηκα και από το γεγονός, ότι ο Γέρων Πορφύριος, δεν τους έκανε παρατήρηση.

Όταν έφυγαν οι κοπέλες, χαμογελώντας μου είπε:

“Κύριε τάδε…, εγώ δεν είμαι αυστηρός, όπως είσαι εσύ...”!

Βέβαια, αμέσως κατάλαβα, ότι είχε συλλάβη την σκέψη μου και τον σκανδαλισμό μου. Όμως, τον ερώτησα:

“Γιατί το λέτε αυτό, Γέροντα;”.

Μου είπε τότε:

“Ήλθαν αυτές οι κοπέλες εδώ μ' αυτήν την εμφάνιση και δεν τους έκανα παρατήρηση. Εγώ έχω μία άλλη τακτική. Διότι, ακόμη και αν τους μιλούσα γιά την εμφάνισή τους, αφού δεν έχουν πίστη στον Χριστό, δεν θα συμμορφώνονταν. Προσπαθώ, πρώτα να τις φέρω στην πίστη του Χριστού και τότε μόνες τους θα καταλάβουν το λάθος τους και θα διορθωθούν!”»!!