Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

ΟΝΤΩΣ ΜΕΓΑΣ, ΣΟΦΟΣ ΚΑΙ ΕΥΛΑΒΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡ!!

 

Κάποτε ο ευσεβής βασιλιάς Θεοδόσιος ο Μέγας (347-395), πρόσταξε και έβαλαν τον θρόνο του κοντά στην ακροθαλασσιά. Ύστερα, εκάθησε εκεί και κάλεσε κοντά του, τους άρχοντες και τους αξιωματούχους του παλατιού.

Τότε, είπε δυνατά, γιά να τον ακούσουν όλοι:

«Θάλασσα, με την δύναμη και την εξουσία που έχω, σε διατάζω να μην προχωρήσεις πέρα από τα όριά σου και να μη βρέξεις τον θρόνο μου».

Οι   άρχοντες   απορούσαν  με  όσα  έβλεπαν  και  άκουγαν,  γιατί  δεν καταλάβαιναν τί σκοπό είχε ο βασιλιάς. Δεν πέρασε όμως πολλή ώρα και ένα δυνατό κύμα ήλθε ξαφνικά και έβρεξε όχι μόνο τον θρόνο, μά και τον ίδιο τον Μέγα Θεοδόσιο τον έκανε μούσκεμα,από το κεφάλι ως τα πόδια.

Τότε ο σοφός βασιλιάς είπε:

«Ας μάθουν όλοι, πως η δύναμη των κοσμικών βασιλέων είναι πρόσκαιρη και μάταιη! Αιώνιος και Αληθινός Βασιλέας, όλης της Κτίσεως, είναι μόνο ο Βασιλιάς των Βασιλέων! Αυτός που εδημιούργησε από το μηδέν, τον ουρανό και τη γη και την θάλασσα και όλα όσα υπάρχουν σ’ αυτά, ορατά και αόρατα! Και μπροστά στα μάτια των καταπλήκτων αρχόντων, κατέβηκε από τον θρόνο του και τράβηξε γιά την Εκκλησία. Εκεί έβγαλε το στέμμα του και το απόθεσε με ευλάβεια στον Εσταυρωμένο!

Από εκείνη την ημέρα μάλιστα, και ως το θάνατό του, δεν ξαναφόρεσε το διακριτικό της Βασιλικής του εξουσίας!