Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

ΟΙ ΔΥΟ ΝΕΟΙ ΑΓΙΟΚΑΤΑΤΑΧΘΕΝΤΕΣ ΟΣΙΟΙ ΓΕΡΟΝΤΕΣ!!!

 

Προ ημερών, αγιοκατατάχθηκαν δύο ιερές προσωπικότητες, που έδρασαν τον παρελθόντα αιώνα και διέπρεψαν, ο καθένας στο πνευματικό Του "μετερίζι"!!

Ο μεν Άγιος Γερβάσιος ο Παρασκευόπουλος, αναδείχθηκε ως ο υπεράξιος μαθητής του Αγίου Νεκταρίου και έθεσε την σφραγίδα Του, ως ο κατ΄ εξοχήν πνευματικός ηγέτης και φάρος των Πατρών! Καθιερώθηκε ως ο πατέρας-προστάτης των προσφύγων και όλων των πτωχών, και αξιώθηκε να είναι ο πρώτος ιδρυτής κατηχητικών σχολείων, σχολών υποψηφίων μητέρων και παιδικών κατασκηνώσεων εις την Ελλάδα! Μέχρι και σήμερα, οι γειτονιές και τα προάστια που εργάσθηκε, αποτελούν πνευματικά κέντρα στην ευρύτερη περιοχή των Πατρών, αλλά και στην ίδια την Μεγαλούπολη της Πελοποννήσου, και χαρακτηρίζονται ως, «τα Γερβασιακά»! Είναι οι παραδοσιακότερες συνοικίες, όπως και περίχωρα, τής Αχαϊκής Πρωτεύουσας και θεωρούνται ως τα πνευματικά κέντρα των ευλαβών υπερπολυτέκνων, που, ιδιαιτέρως παλαιότερα, αλλά και σήμερα, προσέφεραν και προσφέρουν άξια στελέχη στην Εκκλησία και την Πολιτεία, ακόμη και στον Μοναχισμό!!

Ο δε Άγιος Αθανάσιος ο Χαμακιώτης, ανεδείχθη ως ο πανάξιος ιερομόναχος, που ωφέλησε, με τον μεστό πνευματικό του λόγο, αλλά κυρίως με το άγιο παράδειγμά Του, πλείστους όσους στην περιοχή της Νερατζιώτισσας, όπου επί σειράν ετών εργάσθηκε, με κέντρο το Ναΰδριο του «Γενεθλίου της Θεοτόκου», που ευρίσκεται ακριβώς δίπλα στις γραμμές του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, στην ομώνυμη περιοχή! Όλοι οι περίοικοι που τον έζησαν, ενθυμούνται και μαρτυρούν γιά την αγία βιωτή Του, ακόμη και γιά τα πολλά θαύματα, τα οποία εν ζωή, με την Δύναμη του Θεού ετελούσε! Η Θεία Χάρις τον αξίωσε, να ιδρύση Γυναικεία Μοναστική αδελφότητα, στην περιοχή της Ροδοπόλεως-Αττικής, όπου μετά την εις Κύριον εκδημία Του ενεταφιάσθη! Όταν, προ ολίγων ετών, έγινε η εκταφή και ανακομιδή των Τιμίων Λειψάνων Του, ολόκληρος η περιοχή εγέμισε από άρρητη ευωδία, η οποία εξέπληξε όλους τους περιοίκους! Έκτοτε, πάρα πολλοί, επί καθημερινής βάσεως, επισκέπτονται και προσκυνούν τα ιερά Λείψανα και τον τάφο Του, και απολαμβάνουν της ιδίας ευωδίας, χάριτος και ευλογίας!! Αυτό το συνεχιζόμενο θαύμα, το έχομε επανειλημμένως ζήσει και ημείς, όταν με κατάνυξη και σεβασμό επισκεπτόμεθα με τις οικογένειες μας, το μικρό αυτό Μοναστηράκι!!

 Ας έχωμε όλοι μας τις πρεσβείες και την ευλογία, των δύο αυτών Μεγάλων συγχρόνων Αγίων!!!   

"Δρομοκήρυξ"