Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ!!














 

 

Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Δοχειαρίου, είναι μία από τις είκοσι Ι.Μονές του Αγίου Όρους και κατατάσσεται δεκάτη στην ιεραρχική τάξη των Αγιορειτικών Ι.Μονών. Ιδρύθηκε κατά τον 11ο αιώνα και είναι αφιερωμένη στους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ!

Η Ι.Μονή ευρίσκεται σε παραθαλάσσια τοποθεσία, μεταξύ των Ι.Μονών Ξενοφώντος και Κωνσταμονίτου. Σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε από τον μοναχό Ευθύμιο, μαθητή του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου. Η ονομασία Της οφείλεται στην ιδιότητα του «δοχειάρη»-αποθηκαρίου που εξασκούσε ο μοναχός Ευθύμιος κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ι.Μονή Μεγίστης Λαύρας. Ευεργέτης και ανακαινιστής της Ι.Μονής θεωρείται o Βυζαντινός Αυτοκράτορας Μιχαήλ Ζ΄ ο Δούκας (1071-1078) ή σύμφωνα με άλλη εκδοχή, ο διάδοχός του, Νικηφόρος Γ΄ ο Βοτανειάτης (1078-1081).

Το Καθολικό της Ι.Μονής αγιογραφήθηκε από τον Τζώρτζη το 1568 με θαυμάσιες τοιχογραφίες. Το τέμπλο και το κιβώριο είναι ξυλόγλυπτα, πλούσια σε σχήματα και φυτικό διάκοσμο, και θεωρούνται τα ωραιότερα του Αγίου Όρους!!

Στην Ι.Μονή Δοχειαρίου, φυλάσσεται η Θαυματουργός Εικών της Υπεραγίας Θεοτόκου της «Γοργοϋπηκόου»!!

 

Ευχαριστούμε γιά τις φωτογραφίες και το video τον Θεόφιλο.