Σε μία πευκόφυτη τοποθεσία, 3 χιλιόμετρα μακριά από το Χιλιομόδι Κορινθίας, ευρίσκεται η Ιερά Μονή της Φανερωμένης, που είναι αφιερωμένη εις την Κοίμησι της Θεοτόκου. Αρχικά η Ι. Μονή ευρισκόταν ψηλότερα, σε απόστασι περίπου 4 χιλιομέτρων από την σημερινή Ι. Μονή, σε θέσι με εξαιρετική εποπτεία της γύρω περιοχής. Από την παλαιά Ι. Μονή σώζεται το Καθολικό του 13ου αιώνα, με όμορφες αλλά φθαρμένες τοιχογραφίες, και τα ημιερειπωμένα κτίρια των κελλιών.
Στην επανάστασι του 1821 η Ι. Μονή είχε σημαντική υλική και πνευματική προσφορά! Υπήρξε καταφύγιο του άμαχου πληθυσμού της περιοχής, και τόπος προσευχής σπουδαίων οπλαρχηγών, όπως ο Κολοκοτρώνης και ο Νικηταράς.
Το 1854, η Ι. Μονή υπέστη σοβαρές ζημιές από σεισμό, και το 1896 η αδελφότητα των Μοναχών μεταφέρθηκε χαμηλότερα, στη νέα Ι. Μονή, που είχε ιδρυθή τον 16ο αιώνα και μέχρι τότε ήταν μετόχι της παλαιάς. Τότε μεταφέρθηκαν στη σημερινή τους θέσι το Τέμπλο του πρώτου Ναού και η Εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας. Το 1949 η Ι. Μονή ανεκαινίσθη και μετετράπη σε γυναικεία.
Το Καθολικό είναι σταυροειδής Ναός με τρούλο, που στηρίζεται σε δύο κίονες και χρονολογείται από το 1896, καθώς τότε ανεκαινίσθη, με τη μεταφορά της Ι. Μονής. Στο εσωτερικό του σώζεται το περίτεχνο παλαιό ξυλόγλυπτο τέμπλο του 17ου αιώνα, που είναι διακοσμημένο με παραστάσεις από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, καθώς και η Εικόνα της Θεοτόκου Φανερωμένης, που θεωρείται έργο του Ευαγγελιστή Λουκά! Η Ι. Μονή διαθέτει κειμήλια και Άγια Λείψανα, ανάμεσα στα οποία υπάρχει και η Κάρα του Αγίου Σωφρονίου, Πατριάρχη Ιεροσολύμων.
Έξω από την Ι. Μονή υπάρχει μικρός Ναός της Αγίας Μαρίνης, που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και έχει αγιογραφηθή από τον Δημήτριο Κακκαβά.
Η Ι. Μονή πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου με τριήμερο εορτασμό και Λιτάνευσι της Εικόνας από την παλαιά στη νέα Ι. Μονή. Η Ι. Μονή επίσης πανηγυρίζει του Αγίου Σωφρονίου εις τας 11 Μαρτίου, της Ζωοδόχου Πηγής (Παρασκευή της Διακαινησίμου), της Αγίας Μαρίνης εις τας 17 Ιουλίου και του Αγίου Νεκταρίου εις τας 9 Νοεμβρίου!!
Ευχαριστούμε γιά το φωτογραφικό υλικό την αγαπητή Μαρία Μο.
Οι φωτογραφίες ελήφθησαν τον Μάϊο του 2026.

























