Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Ο ΙΔΡΩΤΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΖΥΓΙΟΥ.


      Κοντά στο Κυριακό της Σκήτης της Αγίας Άννης, στο Άγιον Όρος, υπάρχει μια καλύβη, που λέγεται «του Πατριάρχου». Κι αυτό γιατί εκεί ασκήτευε κάποτε ένας Πατριάρχης, ονόματι Κύριλλος, που είχε εγκαταλείψει τον Πατριαρχικό Θρόνο, για να περάσει το υπόλοιπο του βίου του ως μοναχός. 

     Οι Πατέρες της Σκήτης συνήθιζαν να κουβαλούν τα πράγματα στην πλάτη τους. Όμως για τον Πατριάρχη, επειδή ήταν ηλικιωμένος και αμάθητος, πήραν ένα γαϊδουράκι για να ανεβαίνει και να κατεβαίνει μ' αυτό. Μια ημέρα, καθώς ανέβαινε ο Πατριάρχης επάνω στο ζώο και οι άλλοι Πατέρες περπατούσαν με τα τρόφιμα στην πλάτη τους, κάποια στιγμή κάθισαν λίγο να ξεκουραστούν.
     Ξαφνικά ο Πατριάρχης βλέπει την Παναγία μας μαζί με Αγγέλους. Η Παναγία είχε ένα δοχείο καί πότιζε τούς Πατέρες με νερό, ενώ οι Άγγελοι είχαν μαντήλια και σκούπιζαν τον ιδρώτα τούς.
     Βλέποντας με έκπληξη, πως αυτόν δεν τον σκούπισαν, αλλά σκούπισαν το γαϊδουράκι του αντί γι' αυτόν, λέει στους Αγγέλους: «Σκουπίστε κι εμένα, σας παρακαλώ» Και του απαντούν οι Άγγελοι: «Μα εσύ, Πάτερ, δεν έχεις ιδρώτα». «Το γαϊδουράκι θα σκουπίσουμε, που έχει» του απάντησε η Παναγία μας.
     Στενοχωρήθηκε τότε αυτός πολύ, πού στερήθηκε τέτοια ευλογία, και είπε στους Πατέρες: «Πάρτε το γαϊδουράκι, γιατί πολύ ζημιώνομαι μ' αυτό. Η Παναγία μας και οι Άγγελοι σκούπισαν το γαϊδουράκι, αρνήθηκαν όμως να σκουπίσουν κι εμένα».
      Από την ημέρα εκείνη ο Πατριάρχης κουβαλούσε κι αυτός τα τρόφιμα της καλύβης του στην πλάτη του, όπως οι υπόλοιποι Πατέρες.

Πηγή: ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΔΑΧΗ
Από το βιβλίο: Η Ζωοφιλία των Αγίων και η Αγιοφιλία των ζώων. 
Εκδόσεις "Ο Αγιος Στέφανος"