Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

ΣΠΑΝΙΟ VIDEO ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΤΟ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΓΕΡΟΝΤΑ ΝΙΚΟΔΗΜΟ (1928-2017)



     Ο Σεβαστός γ.Νικόδημος, απλούς και στην εμφάνιση και στον λόγο, αλλά με βαθύτατο πνευματικό περιεχόμενο, από νεαρός εγκαταβίωσε στο Άγιον Όρος και τελικά, το 1968, εκάρει μοναχός με το όνομα Νικόδημος (το κοσμικό του όνομα ήταν Δημήτριος Καμαργιώτης), στο κελί των Σκουρταίων (από τον φημισμένο Γέροντα Ανανία, που απεβίωσε σε ηλικία 109 ετών!!), που ευρίσκεται πάνω από την πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, τις Καρυές.


     Το όνομα το εκληρονόμησε από τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, ο οποίος είχε πριν από 200 περίπου χρόνια μονάσει στο ίδιο Αγιορείτικο κελί.

   Ο γ.Νικόδημος (Καμαργιώτης), σ’αυτή την σπάνια βιντεογράφηση ξεναγεί τον κ.Γιώργο Μπουτσουρή στο κελί των Σκουρταίων, με πολύ απλό και ευχάριστο τρόπο και του υποδεικνύει και τον παλαιό Ι.Ναό του Αγίου Γεωργίου και ένα νεόκτιστο Ι.Ναό του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, μέσα στον οποίο φυλάσσεται ως πολύτιμος θησαυρός η κάρα του Αγίου Νικοδήμου. Στο πέρας της βασικής ξενάγησης στο κελί των Σκουρταίων, γίνεται και σύντομη περιγραφή κάποιων κτισμάτων που φαίνονται από το κελί, προς τις Καρυές, φτάνοντας το μάτι μας, μέχρι και το κελί του Αγίου Παισΐου στην Παναγούδα. Την περίοδο εκείνη, δηλαδή στις αρχές του 1994, ο Άγιος Παΐσιος ήταν ασθενής εκτός Αγίου Όρους.    

Πηγή: Αρχείο Γ & Β Μπουτσουρή