Σάββατο 4 Μαΐου 2019

Η ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΤΑΠΕΙΝΟΦΡΟΣΥΝΗ ΤΟΥ Μ.ΑΡΣΕΝΙΟΥ!!


« Ἒλεγον περί τοῦ ἀββᾶ Άρσενίου, ὅτι ὥσπερ οὐδείς τοῦ Παλατίου ἐφόρει βελτίονα αὐτοῦ ἐσθῆτα, οὕτως οὐδέ ἐν τῇ Σκήτει εἰς  τήν Ἐκκλησίαν εὐτελεστέραν τις αὐτοῦ ἐφόρεσεν» !!!

     Βλέπετε, πώς οι Μεγάλοι Πατέρες της ερήμου, χωρίς να υπολογίζουν τις προηγούμενες κοσμικές υψηλές θέσεις και τιμές που απολάμβαναν, συμπεριφερόντουσαν;;; Αυτό, ασφαλώς, συνέβαινε, επειδή η Χάρις του Θεού τους ανέβαζε σε μεγάλα και δυσθεώρητα ύψη πνευματικότητας, διότι οι Ίδιοι αγωνίσθηκαν  «με πολύ φιλότιμο»,  όπως έλεγε ο σύγχρονός μας Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, για να καθαρισθούν από όλα τα ανθρώπινα πάθη και κυρίως για να μιμηθούν την ταπεινοφροσύνη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού!!

     Ο Μ.Αρσένιος, επομένως, βαδίζοντας την ίδια ανοδική πορεία προς τον Ουρανό, αν και ήταν το πλέον τιμώμενο πρόσωπο στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία, μετά τον Αυτοκράτορα Μέγα Θεοδόσιο, όταν με Θεϊκή πρόσκληση έφυγε για μοναχός, στην αυστηρή Ασκητική Έρημο της Αιγύπτου, ζούσε ευτελέστατα!!

     Αυτό, το διεπίστωναν όλοι οι Πατέρες και οι επισκέπτες, και με θαυμασμό έλεγαν ότι, ενώ στο Αυτοκρατορικό Παλάτι φορούσε την πολυτελέστερη ενδυμασία, στην Εκκλησία της Σκήτης (ενν., της περίφημης Σκήτης της Αιγυπτιακής Ερήμου) δεν φόρεσε κανένας πιο φτωχική ενδυμασία απ’ Αυτόν!!!


  Ο Μ.Αρσένιος, ήταν ο υψηλότερος αξιωματούχος του Αυτοκράτορα Μεγάλου Θεοδοσίου, ο οποίος του εμπιστεύθηκε την μόρφωση των δύο υιών του, του Αρκαδίου και του Ονωρίου.

     Ο Μ.Αρσένιος γεννήθηκε το 354 μ.Χ. και σε ηλικία σαράντα ετών, δηλαδή, το 394 μ.Χ., ανεχώρησε για την φημισμένη Ασκητική Σκήτη της Αιγύπτου, μετά από πληροφορία που είχε από τον Θεό. Η μοναχική του ζωή ήταν πολύ αυστηρή και υποδειγματική και γι’ αυτό τον εθαύμαζαν όλοι οι Πατέρες της Σκήτης. 
   Ήταν τόσο βαθειά η Ταπεινοφροσύνη Του ώστε όταν κάποτε τον επισκέφθηκαν παλαιοί φίλοι του συγκλητικοί και με απορία τον ρώτησαν, τι προσπαθούσε να μάθει από τους αγροίκους και αγράμματους ασκητές της Ερήμου, Αυτός, ο πιο μορφωμένος άνθρωπος της εποχής του, τους απάντησε: « Είναι αλήθεια ότι, στην κοσμική μου ζωή έμαθα σε πολύ καλό βαθμό και τα Ελληνικά και τα Ρωμαϊκά γράμματα και εμπλουτίσθηκα με πάρα πολλές άλλες γνώσεις… Εδώ, προσπαθώ να μάθω από την αρχή, το Αλφαβητάριο αυτών των αγροίκων (όπως εσείς τους αποκαλείτε), Αγίων Ανθρώπων της Ερήμου!!! »

  Ο Μ.Αρσένιος εκοιμήθη μετά το 447 μ.Χ., σε βαθειά γεράματα.

  Η μνήμη του εορτάζεται στις 8 Μαΐου.

     

  Αδελφοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί : ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!!



Πηγή: ΜΕΓΑ ΓΕΡΟΝΤΙΚΟΝ, τόμ. 4ος