Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

ΕΛΑΦΙ ΟΔΗΓΟΣ.


    Ο Όσιος Πέτρος ο Αθωνίτης έζησε τον ένατο αιώνα και ήταν Σχολάριος, δηλαδή μελετητής και ακριβής ερμηνευτής της Αγίας Γραφής. Είχε τάξει να γίνει μοναχός και, επειδή ανέβαλλε να εκπληρώσει το τάμα, ο Θεός επέτρεψε και αιχμαλωτίσθηκε. Υπέφερε πολύ στην φυλακή της Ρώμης και, όταν κουράστηκε να υπομένει, έκανε θερμή προσευχή στον Άγιο Νικόλαο να τον ελευθερώσει, πράγμα το όποιο έγινε.
    Μετά την απελευθέρωση του μπήκε σ' ένα πλοίο για να πάει στην Κωνσταντινούπολη. Μόλις όμως το πλοίο έφθασε στο Άγιον Όρος, σταμάτησε να πνέει ο άνεμος και έμεινε ακίνητο. Ο Όσιος κατάλαβε ότι το πλοίο δεν κινείται εξαιτίας του, διότι αυτός ο τόπος προοριζόταν για κατοικία του. Ζήτησε λοιπόν από τους ναύτες να τον αφήσουν εκεί. Εκείνοι πήραν την ευχή του και έφυγαν. 
   Μόλις βγήκε στην ξηρά ο Όσιος Πέτρος ανέβηκε στα υψηλότερα μέρη και διάλεξε μια σπηλιά για να μείνει. Εκεί βρήκε φίδια και άλλα ζωΰφια και πονηρά πνεύματα, αλλά επικαλέσθηκε την Παναγία και τον Κύριό μας και εκείνοι έδιωξαν τους δαίμονες και τα θηρία. Εκεί έμεινε πενήντα τρία χρόνια άγνωστος και μόνος. Ο μοναδικός άνθρωπος που τον συνάντησε όλα αυτά τα χρόνια ήταν ένας κυνηγός. 
    Ο άνθρωπος αυτός κυνηγούσε ένα ελάφι, επί ώρες πολλές. Το ελάφι του ξέφευγε και όλο και ανέβαινε σε πιο ψηλά σημεία. Κρυβόταν πίσω από τα φυλλώματα, πίσω από βράχια, αλλά ο κυνηγός ήθελε οπωσδήποτε να το πιάσει. Κάποια στιγμή απογοητεύθηκε και πίστεψε ότι κάτι τέτοιο ήταν πλέον αδύνατο, μέχρι που είδε από μακριά το ελάφι να στέκεται μπροστά σε μία σπηλιά ακίνητο. Εκίνησε να πάει κοντά του και το ελάφι, παρ’ όλο που γύριζε το κεφάλι του και έβλεπε τον κυνηγό, δεν έλεγε να κουνήσει από το σημείο όπου βρισκόταν.  Όταν έφτασε πια δίπλα στο θήραμά του, ο κυνηγός αντίκρυσε τον Όσιο και τότε συνειδητοποίησε πως το ελάφι τον ταλαιπωρούσε τόσην ώρα, ώστε να τον οδηγήσει στην σπηλιά για να βρει και να γνωρίσει τον Όσιο Πέτρο, τον πρώτο και μεγάλο ασκητή του Αγίου Όρους. 
    Ο Όσιος τον κάλεσε μέσα και του διηγήθηκε όλη του την ζωή. Ο κυνηγός θαύμασε και παρεκάλεσε τον Όσιο να τον δεχθεί να ασκητέψει κι αυτός κοντά του. Μετά από ένα χρόνο, αφού πούλησε τα υπάρχοντά του και μοίρασε τα χρήματα στους φτωχούς, όπως του είχε υποδείξει ο Όσιος Πέτρος, πήγε εκεί μαζί με τον αδελφό του, αλλά βρήκε τον Όσιο να έχει κοιμηθεί και το σώμα του να είναι ανέπαφο σε σεμνή στάση. 

Πηγή: Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΑΝΩΝ
Από το βιβλίο: Η Ζωοφιλία των Αγίων και η Αγιοφιλία των ζώων. 
Εκδόσεις "Ο Αγιος Στέφανος"