Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΑΡΙΟΥ.


ΣΤΑΥΡΟΑΝΑΣΤΑΣΙΜΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ.

      Αδελφοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί:  ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!!


     Η περίοδος του Πεντηκοσταρίου είναι η πιο χαρμόσυνη Εκκλησιαστική περίοδος! Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό από όλους μας, διότι σ’ αυτήν δεσπόζει κυρίως η Εορτή του Πάσχα, η οποία διαρκεί τριανταεννέα ημέρες μέχρι την απόδοση της και στην συνέχεια τις επόμενες ημέρες εορτάζουμε τις επίσης μεγάλες Δεσποτικές εορτές, της Αναλήψεως και της Πεντηκοστής. Την επομένη της Πεντηκοστής, τιμούμε λατρευτικώς το Άγιον Πνεύμα (το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος) και γι’ αυτό η εβδομάδα αυτή ονομάζεται εβδομάδα του Αγίου Πνεύματος. 

     Αυτή, λοιπόν, την ευλογημένη περίοδο, που διαρκεί περίπου δύο μήνες, συν Θεώ, θα την διανθίζουμε με ωφέλιμες διηγήσεις από την ζωή των Αγίων Πατέρων μας ή με φωτισμένες ρήσεις τους, σχετικές με την ταπεινοφροσύνη, την φιλανθρωπία, την ανεξικακία και την αγάπη.
     Αυτό, επιθυμούμε να το πραγματοποιήσουμε επειδή σ΄αυτές, κατ’ εξοχήν,  τις αρετές (τουτέστιν: Την ταπεινοφροσύνη, την φιλανθρωπία, την ανεξικακία και την αγάπη), διαχρονικά, όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, ως γνήσιοι μιμητές του Κυρίου Ιησού Χριστού, Τον ακολούθησαν  πατώντας με ακρίβεια στα Πανάγια ίχνη Του!!
     Πρώτος, λοιπόν, ο Κύριος μας, από Άπειρη Αγάπη και Φιλανθρωπία, «ἐκένωσεν ἑαυτόν» (Φιλιπ. 2,7), σε απόλυτο, ανεξιχνίαστο, ανερμήνευτο, απροσέγγιστο, μυστηριώδη και ασφαλώς άφθαστο βαθμό, «μέχρι θανάτου, θανάτου δέ Σταυροῦ»!!! (Φιλιπ. 2,8).
     Το αποτέλεσμα, βέβαια, της Υπερτάτης Αυτής Θυσίας, η Οποία αποτελεί την αρχή της Δόξας του Ιησού Χριστού μας ως ανθρώπου, που με τον εκούσιο θάνατό Του ενίκησε τον θάνατο επί του Σταυρού και κατέλυσε το κράτος του Άδη και του διαβόλου, είναι η εκ νεκρών Ανάστασή Του!!!
     Οι πιστοί, επομένως, μιμητές Του, ακολουθώντας τα χνάρια του, με θαυμαστή πιστότητα, μέσα από την δική τους σταυρική πορεία έφθασαν στην κατά Θεόν τελειότητα και έγιναν άξια παιδιά της Αναστάσεώς Του, αφήνοντας ολοφώτεινα παραδείγματα και σε μας, για να συνειδητοποιούμε ότι, η πορεία μας για την Ανάσταση μπορεί να είναι σταυρική, αλλά με την δύναμη του Θεανθρώπου Σωτήρα μας είναι εφικτή και κατορθωτή!
     Γι’ αυτό, όπως προείπαμε, αρκετά από τα κειμενάκια που θα δημοσιοποιούμε αυτή την Χαρμόσυνη περίοδο, θα είναι εμπειρίες και λόγοι των Αγίων μας, που θα μας βοηθούν στον προσωπικό μας αγώνα, για να προσπαθήσουμε, να γίνουμε και μεις ταπεινοί μιμητές του Λυτρωτή μας!