Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

ΤΟ ΥΠΑΚΟΥΟ ΕΛΑΦΙ.


Ο Όσιος Λουκάς είχε ένα μικρό περιβόλι με οπωροφόρα δένδρα και λαχανικά, το οποίο περιποιείτο καθημερινά, για να κοπιάζει το σώμα του. Τους καρπούς τους χάριζε στους αδελφούς του και τους επισκέπτες του Μοναστηριού. Πολλές φορές, μάλιστα, τους φόρτωνε σ’ ένα γαϊδουράκι και τους πήγαινε σε κοντινά χωριά, όπου τους άφηνε κρυφά στη μέση της πλατείας.
Μερικά ελάφια, όμως, έμπαιναν στο περιβόλι και έτρωγαν τους κόπους του Οσίου. Εκείνος τα έδιωχνε, τα μάλωνε, αυτά όμως πάλι γύριζαν και έτρωγαν τα φυτά του.
Μία ημέρα ο Όσιος, είδε ένα ελάφι μεγαλύτερο από τ’ άλλα και του μίλησε ήρεμα, σαν να μιλούσε σε άνθρωπο:
      -Γιατί με αδικείτε και καταστρέφετε τους κόπους μου, ενώ εγώ δεν σας αδικώ σε τίποτα; Εγώ και σεις είμαστε δούλοι ενός αφέντη και δημιουργήματα ενός Θεού, αφήνω δε το ότι εγώ, με το να εδημιουργήθηκα  κατ’ εικόνα Του, έχω την εξουσία σε όλα τα υπόλοιπα δημιουργήματά Του!! Σε προστάζω, λοιπόν, να μη κουνηθής από τη θέση αυτή, μέχρι να μου υποσχεθής ότι δεν θα ξαναπειράξετε τον κήπο με τα λαχανικά μου.
Μόλις είπε αυτά ο Όσιος, το ελάφι έμεινε ακίνητο.
Μερικοί κυνηγοί, βλέποντάς το, έτρεξαν να το πάρουν και να το σφάξουν. Ο Όσιος ωστόσο τους εμπόδισε λέγοντάς τους:
-Αδελφοί μου, δεν έχετε δίκαιο να πειράξετε αυτό το ελάφι, διότι ούτε ετρέξατε, ούτε εκοπιάσατε γι’ αυτό. Αυτό λοιπόν το ζώο δεν σας ανήκει.
Μετά, σήκωσε το ελάφι, το χάϊδεψε και το διέταξε να φύγει και να πάει να συναντήσει τα άλλα.
   Από εκείνη την ημέρα τα ελάφια, δεν ξαναμπήκαν στο περιβόλι του Οσίου!!


Πηγή: ΜΕΓΑΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ.
Από το βιβλίο: Η Ζωοφιλία των Αγίων και η Αγιοφιλία των ζώων.
Εκδόσεις "Ο Άγιος Στέφανος".







 


Ευχαριστούμε την αγαπητή Θ.για την εικόνα.