Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

ΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΙΤΗΜΑ;


Τέσσερις φίλοι συμφώνησαν να ασκητεύσουν. Οι τρείς  ησύχαζαν και ο τέταρτος ανέλαβε να τους υπηρετεί. Έδινε τα εργόχειρά τους στην αγορά του γειτονικού χωριού κι ανέβαζε στο ησυχαστήριο τα αναγκαία τρόφιμα.  Ύστερα από λίγα χρόνια πέθαναν οι δύο και έμειναν μόνοι ο διακονητής κι ένας από τους ησυχαστές.
Κάποτε ο διακονητής, που ήταν νέος σε ηλικία, εκεί στο χωριό που κατέβαινε, βρέθηκε σε πειρασμό και έπεσε σε μεγάλη αμαρτία.
    Κοντά στο ησυχαστήριο είχε το κελλί του κι ένας Άγιος Ερημίτης, που είχε διορατικό χάρισμα κι έβλεπε με τα μάτια της ψυχής του όσα δεν μπορεί να διακρίνει ο άνθρωπος. Σ’ αυτόν τον Άγιο Ερημίτη απεκαλύφθη πως οι δυο ησυχασταί στον Ουρανό παρακαλούσαν τον Θεό να παραχωρήσει, να φαγωθή από άγριο θηρίο ο αδελφός που έπεσε, για να ξεπλύνει με το αίμα του την αμαρτία, ώστε να μη χάσει τον Παράδεισο και χωριστούν.
Μία ημέρα, καθώς επέστρεφε ο διακονητής από το χωριό, του επετέθη ένα άγριο λιοντάρι, έτοιμο να τον κατασπαράξει. Ο άλλος αδελφός, που τον περίμενε στο ησυχαστήριο, είδε από μακριά τον κίνδυνο και, κατατρομαγμένος, έπεσε στα γόνατα και παρακαλούσε τον Θεό να γλυτώσει τον αδελφό του από τα δόντια του θηρίου.
Οι άλλοι δύο ησυχαστές, από τον Ουρανό, έλεγαν με θέρμη:
- Κύριε, κάνε έλεος να κατασπαραχθή από το θηρίο για να εξιλεωθή.
- Κύριε, σώσε τον δούλο σου από τα δόντια του θηρίου, φώναζε όλο αγωνία κάτω στην γη ο άλλος ησυχαστής.
Τότε έγινε το απροσδόκητο: Ενώ το φοβερό λιοντάρι είχε σχεδόν αρπάξει με τα μπροστινά του πόδια το θύμα του από τον λαιμό, έκανε ξαφνικά μεταβολή και εξαφανίστηκε, σαν να το έδιωχνε μία ακατανίκητη δύναμη.
Και ο Άγιος Ερημίτης άκουσε φωνή να λέει στους δύο στον Ουρανό:
- Είναι δίκαιο να γίνει το αίτημα εκείνου, που αγωνίζεται ακόμα με την σάρκα κάτω στην γη. Σε σας αρκεί η εκεί ανάπαυση και μακαριότητα.
Γεμάτος συντριβή και μετάνοια για την πτώση του, ύστερα μάλιστα από τον κίνδυνο που διέτρεξε, ο διακονητής γύρισε στον αδελφό του και, αφού εξωμολογήθηκε την αμαρτία του, κλείσθηκε στο κελλί του μέχρι το τέλος της ζωής του.

Πηγή: Αθωνική Πολιτεία, Αρ Φύλλου:235 – ΙΟΥΛΙΟΣ 2015 σελ.3