Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Η ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΔΙΟΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΙΩΣΗΦ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΩΤΟΥ!!

 

<< Μιά φορά, όταν ο Γέροντας ευρισκόταν ακόμα στον Άγιο Βασίλειο, εβγήκε έξω και πήγε μέχρι το Κυριακό, στον παπά-Γεράσιμο. Εκεί ήταν κάποιος κοσμικός.

Ο Γέροντας τον επλησίασε και του λέγει:

«Κάποιο λάθος έχετε πάνω σας, το οποίο είναι σοβαρό».

Λέγει ο κοσμικός:

«Τί λάθος έχω;».

«Δεν το γνωρίζω», απαντά ο Γέροντας, «πάντως έχετε ένα λάθος πολύ σοβαρό».

«Και δεν μπορούμε να το βρούμε Γέροντα;».

«Τώρα την ημέρα δεν μπορούμε να το βρούμε. Αν θέλεις, έλα κάτω στο σπίτι την νύκτα».

«Μετά τα μεσάνυχτα θα έλθω, Γέροντα».

Τα μεσάνυχτα πήγε όντως ο κοσμικός στο κελλί του Γέροντα. Άρχισαν την συζήτηση και στο τέλος φανερώθηκε το εξής: Ο κοσμικός, ενώ ήταν πτυχιούχος της Θεολογίας, είχε γράψει ολόκληρο βιβλίο υπέρ της Δαρβινείου θεωρίας και της εξελίξεως των ειδών…

Και ο Γέροντας του είπε:

«Καλά… Όταν εκθέτεις μία θεωρία, κάποια αντίληψη, γιατί δεν παίρνεις Ορθοδόξους Θεολόγους και Αγίους Πατέρας, αλλά παίρνεις από τους άλλους, τους ξένους, τους Προτεστάντες, τους Εβραίους, τους Μασώνους…;;; Αυτοί δεν είναι Χριστιανοί! Γιατί δεν παίρνεις τους Αγίους Πατέρας;; Τότε κατοχυρώνεται μία θεωρία ή μία απόψις, όταν βεβαιώνεται  είτε από την Αγία Γραφή είτε από τους Αγίους Θεοφόρους Πατέρας!!»!

Ο Θεολόγος, παραδέχθηκε ότι, είναι λάθος τοποθετημένος σ’ αυτήν την θεωρία και εζήτησε από τον Γέροντα να του ειπεί από πού το κατάλαβε.

Του λέγει τότε ο Γέροντας:

«Εχθές, όταν σε επλησίασα, μία αποφορά, μία βρώμα εβγήκε από πάνω σου, και απ’ αυτό κατάλαβα ότι, κάποιο λάθος έχεις πάνω σου…». >>!!

 

Πηγή: «Ο Γέροντάς μου Ιωσήφ ο Ησυχαστής και Σπηλαιώτης»