Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΡΟΖΙΝΟΥ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΝΟ 2/4










 

Η Ιερά Μονή Ροζινού, είναι η μεγαλύτερη Μονή, και ένα από τα λίγα μεσαιωνικά Μοναστήρια, της Βουλγαρίας. Ευρίσκεται στους πρόποδες του όρους Πιρίν, στη νοτιοδυτική Βουλγαρία, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου βορειοανατολικά του Μελενίκου κοντά στο χωριό Ροζινός.

Η Ι.Μονή Ροζινού πανηγυρίζει στις εορτές της 8ης και 14ης Σεπτεμβρίου, Γενέσιον της Θεοτόκου και του Τιμίου Σταυρού. Η παλαιότερη αρχαιολογική απόδειξη μεσαιωνικής ζωής στη θέση αυτή, είναι ένας τάφος με λίγα κοσμήματα και διακοσμήσεις από την εποχή του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγου (1259-1282). Μερικά άλλα ευρήματα χρονολογούνται επίσης από το 13ο αιώνα, ενώ η μαρμάρινη ζωφόρος πάνω από την κεντρική πύλη της Εκκλησίας, χρονολογείται τον 13ο ή 14ο αιώνα.

Η παλαιότερη γραπτή πηγή που πιστοποιεί την ύπαρξη του Μοναστηριού, είναι μία σημείωση από ένα χειρόγραφο του έτους 1551, που ανήκει στη Ι. Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους. Η προφορική παράδοση, συνδέει την ίδρυσή Της, με το όνομα του Δεσπότη Αλεξίου Σλάβου, στις αρχές του 13ο αιώνα, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες που να την επιβεβαιώνουν. Η Εκκλησία της Μονής, κτίσθηκε πριν τον 15ο αιώνα και αγιογραφήθηκε το 1597, οπότε το Μοναστήρι ανακαινίσθηκε, ως μετόχι της Ι. Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους.

Πηγή φωτογραφιών: Κώστας, Χαρούλα και Ειρήνη.

 Πηγή κειμένου: el.wikipedia.org