Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ!!!

 

<<Κατά τη Θεία Λατρεία, κατά την τέλεση όλων των Μυστηρίων και των Ακολουθιών, έχε εμπιστοσύνη στη δύναμη της Εκκλησίας, όπως το μικρό παιδί έχει εμπιστοσύνη στους γονείς του!

Θυμήσου ότι, οι μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας, ως Θεόπνευστοι Φωστήρες, κινούμενοι από το Άγιο Πνεύμα, σε οδηγούν στις τρίβους της Σωτηρίας!

Να μετέχεις λοιπόν στη Θεία Λατρεία με απλή καρδιά, με εμπιστοσύνη μικρού παιδιού! Να εναποθέτεις όλη σου τη φροντίδα στον Κύριο και να είσαι εντελώς ελεύθερος από τη λύπη και την αγωνία!

Να έρχεσαι, όσο μπορείς συχνότερα, στον Ναό του Θεού, να συμμετέχεις στις Ακολουθίες, γιά να δοξάζεις τον Κύριο ή να ζητάς το έλεός Του, γιά την πνευματική σου αδυναμία, γιά την ψυχική σου φτώχεια και αμαρτωλότητα. Κανείς τόσο δυνατά και τόσο ειλικρινά δεν θα πονέσει μαζί σου γιά την αδυναμία σου, όσο η Εκκλησία!! Όλα όσα δοκιμάζεις εσύ, τα δοκίμασαν ακόμη και τα εκλεκτότερα τέκνα Της, που έπασχαν πνευματικά όπως και εσύ, αμάρταναν και έπεφταν όπως ακριβώς και εσύ.

Πουθενά, τόσο βαθειά και ολοκληρωτικά, δεν ερχόμασθε σε συναίσθηση και αυτογνωσία, όσο μέσα στον Ιερό Ναό, γιατί εδώ είναι ιδιαίτερα αισθητή η παρουσία του Σώζοντος Θεού και ενεργεί με ανερμήνευτο τρόπο η Χάρη Του! «Ὁ Θεὸς γάρ ἐστιν ὁ ἐνεργῶν ἐν ὑμῖν καὶ τὸ θέλειν καὶ τὸ ἐνεργεῖν ὑπὲρ τῆς εὐδοκίας» (Φιλιππ. Β' 13΄)!!!

Με τη βοήθεια των ευχών, των ύμνων και των αναγνωσμάτων, ο άνθρωπος γνωρίζει τον εαυτό του σε όλη του τη γυμνότητα, διαπιστώνει την αδυναμία του, την πνευματική του φτώχεια, την αθλιότητα και άκρα αμαρτωλότητά του. Από την άλλη πλευρά, συναντάται με την Άπειρη Ευσπλαγχνία του Θεού, την Άκρα Αγαθότητά Του, την Πανσοφία και την Παντοδυναμία Του!>>!!

 

Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης (1829-1908)