Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Η ΠΕΡΙΦΗΜΟΣ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΙΑΡΧΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΗ (2/2)!!

 






 

Η Ιερά Μονή του Οσίου Θεοδοσίου, ευρίσκεται περίπου 7 χιλιόμετρα ανατολικά του Σπηλαίου της Βηθλεέμ, στην αρχή της ερήμου της Ιουδαίας. Η σημερινή Μονή, είναι κτισμένη στα ερείπια της παλαιάς Μονής, που ιδρύθηκε το 465μ.Χ. από τον Όσιο Θεοδόσιο τον Κοινοβιάρχη.

Αρχικά ο Άγιος, έμενε στο σπήλαιο, που σύμφωνα με την παράδοση διανυκτέρευσαν οι Μάγοι, όταν «χρηματισθέντες κατ᾿ ὄναρ μὴ ἀνακάμψαι πρὸς Ἡρῴδην, δι᾿ ἄλλης ὁδοῦ ἀνεχώρησαν εἰς τὴν Χώραν αὐτῶν» (Ματθ. Β΄12΄)!!!.  Στην συνέχεια, ο Άγιος κτίζει την αρχική Ι. Μονή, ανάμεσα στα έτη 465-475 μ.Χ.! Η Ι. Μονή τότε, ήταν υπόδειγμα γιά όλα τα ωργανωμένα Μοναστήρια της Παλαιστίνης. Στην περίοδο της ακμής Της, υπερέβαινε τους 2000 μοναχούς!  

Το 614 μ.Χ., οι Πέρσες, σφαγιάζουν τους πατέρες της Μονής και την καταστρέφουν εκ θεμελίων. Στους αιώνες που ακολούθησαν, ανακαινίζεται και φαίνεται να λειτουργεί, μέχρι τον 15ο αιώνα, που λόγω των καταστροφών και της δύσκολης συγκυρίας, εγκαταλείπεται οριστικά. Το 1881 ο σχολάρχης της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού, αγοράζει την περιοχή και ανακαινίζει την Μονή.

Το Μοναστήρι, όμως, αρχίζει να αναδεικνύεται, όταν ο Αγιοταφίτης μοναχός  Λεόντιος από το Καστέλι   Ηρακλείου, έρχεται να μονάσει στο χώρο αυτό στις αρχές του Αιώνα και συνέδεσε τη ζωή του με την επαναλειτουργία Του, διετέλεσε, μάλιστα, ηγούμενος Του, από το 1900-1950!  Στη Μονή σήμερα διακονεί, ο εκ Κρήτης καταγόμενος, π. Ιερόθεος Σηφάκης, που και αυτός έχει συνδέσει τη  ζωή του με την Ιερά Μονή του Αγίου Θεοδοσίου!

Ευχαριστίες στον φωτογράφο μας, Γεώργιο.