Κυριακή 30 Απριλίου 2023

Η ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΗΣ, «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΡΟΥΣΙΩΤΙΣΣΑ» (2/4)!!!

 
 













 

Τον καιρό που βασίλευε ο εικονομάχος Αυτοκράτορας Θεόφιλος στην Κωνσταντινούπολη, ξανάρχισε τον μεγάλο διωγμό κατά των Αγίων Εικόνων και έστειλε Βασιλικές διαταγές σε κάθε πόλη και χώρα, διατάζοντας τους Ορθόδοξους να κατεβάσουν τις Άγιες Εικόνες και να τις κάψουν. Tην ίδια εποχή, μία Σεβάσμια και Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας, ευρισκόταν στην Προύσα της Μικράς Ασίας.

Αφού ήλθε η Βασιλική διαταγή να καταστραφούν όλες οι ιερές Εικόνες, ένα αρχοντόπουλο, κινούμενο από Θείο ζήλο, δεν υπάκουσε στην διαταγή αυτή. Πήρε, λοιπόν, την Αγία Εικόνα της Παναγίας μας που είχε και έφυγε προς τα Δυτικά. Όταν έφθασε στην περιοχή της Θράκης, άγνωστο πως, η Εικόνα εξαφανίσθηκε. Το αρχοντόπουλο, έπεσε σε μεγάλη στενοχωρία και θλίψη. Αφού έμεινε εκεί αρκετές ημέρες κλαίγοντας, αποφάσισε να μετακινηθή νοτιοδυτικότερα, στην περιοχή της σημερινής Λαμίας.

Τότε, στην περιοχή της Ευρυτανίας συνέβη ένα συγκλονιστικό θαύμα!

Ένας νεαρός βοσκός, φύλαγε τα γίδια του στο βουνό. Μία νύκτα, λοιπόν, ενώ κοιμόταν, ακούει ξαφνικά μελωδικούς ύμνους και έκπληκτος άρχισε να ψάχνει για να ανακαλύψει, από που προέρχονται οι ύμνοι αυτοί και τότε βλέπει μία φωτεινή δέσμη που ξεκινούσε από μία σπηλιά και έφθανε ως τον Ουρανό!! Εν συνεχεία, φεύγει τρομαγμένος και πηγαίνει στον πατέρα του και του εξιστορεί το παράδοξο αυτό γεγονός. Ο πατέρας του, αρχικά δεν τον πίστεψε, αλλά την επόμενη νύκτα πηγαίνει μαζί του και ώ του θαύματος (!), οι μελωδίες συνεχίζονταν και η πύρινη δέσμη ξεκινούσε πάλι από το σπήλαιο και έφθανε στον Ουρανό! Αμέσως, επιστρέφουν στο χωριό τους και καλώντας και άλλους χωριανούς και βοσκούς, κατεβαίνουν στο απόκρημνο εκείνο σπήλαιο και αντικρύζουν την Αγία Εικόνα της Παναγίας να είναι λουσμένη στο Φως! Αφού Τήν προσκύνησαν, άνοιξαν ένα μονοπάτι προς το σπήλαιο, ώστε να ανάβουν, καθημερινά, ένα καντηλάκι μπροστά στην Χάρη Της!

Μετά από κάποιες μέρες, το γεγονός αυτό μαθεύτηκε στις γύρω περιοχές και έφθασε και στα αυτιά του αρχοντόπουλου, που ευρίσκετο στην Λαμία. Αυτός, χωρίς να χάσει στιγμή, πήρε μαζί του τους υπηρέτες του και έτρεξε σε εκείνα τα μέρη ζητώντας με περιέργεια να δει την Εικόνα. Όταν έφθασε και Τήν είδε, απίστευτη χαρά τον πλημμύρισε, διότι διεπίστωσε ότι, ήταν η ιδική του Εικόνα της Παναγίας μας, που μυστηριωδώς είχε εξαφανισθή! Κατόπιν ανέφερε τα όσα είχαν συμβή στους χωρικούς και τους ευχαρίστησε που διεφύλαξαν την Αγία Εικόνα. Οι χωρικοί μη μπορώντας να κάνουν κάτι, μιάς και η Εικόνα ανήκε στο αρχοντόπουλο, του Τήν έδωσαν.

Ο ίδιος, μαζί με τους υπηρέτες του, παρέλαβαν την Εικόνα και ανεχώρησαν. Μετά από αρκετής ώρα δρόμο κουράσθηκαν και ξάπλωσαν να κοιμηθούν. Όταν, όμως, ξύπνησαν, διεπίστωσαν ότι, έλειπε η Ιερή Εικόνα. Τότε το αρχοντόπουλο ενόμισε πως τους είχαν παρακολουθήσει οι βοσκοί, και ήλθαν κρυφά και Τήν έκλεψαν όταν αυτοί κοιμόντουσαν. Αποφάσισε, λοιπόν, να γυρίσουν πίσω και να πάρουν την Εικόνα από τους βοσκούς. Αλλά στην επιστροφή, το αρχοντόπουλο άκουσε μία Γυναικεία Φωνή που του έλεγε: «Ώ νεαρό μου παιδί (!), πήγαινε στο καλό, διότι Εγώ αναπαύομαι καλλίτερα σε αυτούς τους άγριους και ορεινούς τόπους με απλοϊκούς βοσκούς, παρά σε μεγαλουπόλεις με πλούσιους άρχοντες. Αν θέλεις να μείνεις μαζί μου, έλα και θα είναι γιά καλό σου!»!!!

Όταν άκουσε αυτά το αρχοντόπουλο, αφού ελευθέρωσε τους υπηρέτες του, αποφάσισε να γυρίσει στο σπήλαιο όπου επανήλθε η Αγία Εικόνα, και εγκαταλείποντας τα εγκόσμια, αφοσιώθηκε μαζί με έναν πρώην υπηρέτη του, που θέλησε να τον ακολουθήσει, στην Υπεραγία Θεοτόκο!! Το αρχοντόπουλο πήρε το μοναχικό όνομα Διονύσιος και ο υπηρέτης του το όνομα Τιμόθεος!

 

Έκτοτε, είναι αμέτρητα τα θαύματα της Παναγίας μας, πλούσια εκδηλώνεται η Χάρη Της και όλοι τρέχουν και προσκυνούν «την Κυρά της Ρούμελης», όπως Τήν αποκαλούν. Η Εικόνα, επειδή ήλθε από την Προύσα της Μ. Ασίας, ονομάσθηκε και είναι γνωστή πλέον ως, «Παναγία η Προυσιώτισσα»!! Από το προσωνύμιο της Εικόνας πήρε και την ονομασία του το χωριό, που είναι κοντά στο Μοναστήρι. Το Μοναστήρι, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα σε όλη την Ελλάδα και εορτάζει στην Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις 23 Αυγούστου!!!

 

Πηγή φωτογραφιών: Κώστας και Χαρούλα.