Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

ΤΟ ΘΑΒΩΡΙΟΝ ΟΡΟΣ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ!!! (1/2)



















 

Το όρος Θαβώρ, έχει σχήμα σχεδόν ημισφαιρικό και υψώνεται απομονωμένο, σε πεδινή περιοχή. Στη βάση του, υπάρχει η κωμόπολη Κφαρ Ταβόρ και τρία αραβικά χωριά, ενώ στην κορυφή του, στην βορειοανατολική πλευρά, είναι κτισμένη η Ιερά Μονή Θαβωρίου Όρους. Το Άγιο αυτό Βουνό, συνδέεται με το γεγονός της Μεταμορφώσεως του Κυρίου.

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος, συνδέεται με την επίγεια παρουσία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Αγιογραφική διήγηση, ο Κύριός μας ανέβηκε στο όρος Θαβώρ με τους μαθητές του Πέτρο, Ιάκωβο και Ιωάννη. Ενώπιόν τους μεταμορφώθηκε και έλαμψε όπως ο Ήλιος, την ίδια δε ώρα παρουσιάσθηκαν και οι δύο μεγάλοι προφήτες, ο Μωϋσής και ο Ηλίας!! Οι τρεις μαθητές συγκλονίσθηκαν συμμετέχοντας σ’ αυτή την Θεία Αποκάλυψη και στην συνέχεια κυριολεκτικά ετρόμαξαν και έπεσαν μπρούμητα κατά γης, όταν μία ολοφώτεινη νεφέλη εκάλυψε μαζί με τον Κύριο και τους δύο μεγάλους Προφήτες και αυτούς, και συγχρόνως άκουσαν τον Επουράνιο Πατέρα να λέγει:

«Οὗτος ἐστὶν ὁ υἱός μου ὁ ἀγαπητός· Αὐτοῦ ἀκούετε» (Λουκ.,Θ΄35΄)!!!

Η μεγάλη αυτή Δεσποτική εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως, εορτάζεται την 6η Αυγούστου, δηλαδή, σαράντα ημέρες προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού! Αυτή την ημερομηνία, Θεόπνευστα, ώρισαν οι Άγιοι Πατέρες μας να εορτάζεται η Αγία Μεταμόρφωσις του Σωτήρος, επειδή το γεγονός πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από το Εκούσιο Πάθος του Κυρίου μας. Όπως ήταν φυσικό, λόγω του πανηγυρικού χαρακτήρα της Μεγάλης αυτής Δεσποτικής εορτής, δεν ήταν δυνατόν να ενταχθή μέσα στην Μεγάλη Σαρακοστή, που ο χαρακτήρας Της είναι πένθιμος. Δι’ αυτό και ωρίσθηκε να εορτάζεται, όπως προαναφέραμε, σαράντα ημέρες πριν από την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού!

   

Ευχαριστίες στον φωτογράφο μας, Γεώργιο.