Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023

Ο ΠΕΡΙΦΗΜΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ, ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ – ΣΥΡΟΥ!! (2/2)















 

Ο Μητροπολιτικός Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην Ερμούπολη της Σύρου, είναι από της παλαιότερες Εκκλησίες του νησιού. Η ανέγερσή του άρχισε το 1824, από Χιώτες και Ψαριανούς πρόσφυγες που έφθασαν στη Σύρο, μετά την καταστροφή των νησιών τους, κατά την Επανάσταση του 1821. Αφιερώθηκε στον Σωτήρα Χριστό, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης γιά τη διάσωση των προσφύγων.

Ο Ναός ολοκληρώθηκε το 1831, με χρήματα από εράνους. Στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος μεταφέρθηκε η καμπάνα του Αγίου Νικολάου των κατεστραμμένων Ψαρών, αλλά και πλήθος κειμηλίων που έσωσαν οι πρόσφυγες. Στο δυτικό τμήμα του προαυλίου της Εκκλησίας είναι θαμμένος ο Διδάσκαλος του Γένους Άνθιμος Γαζής. Το σημείο ταφής υποδεικνύεται με μαρμάρινη πλάκα από το 1930, αλλά δεν είναι πλέον προσβάσιμο.

Ο Ναός έχει κτισθή στα πρότυπα του Ναού της Παναγίας της Τήνου, είναι ρυθμού  Βασιλικής με τρούλο, τρίκλιτος, με δύο πύργους κωδωνοστασίων. Το 1859 εδημιουργήθηκε το περίφημο ψηφιδωτό του προαυλίου, με διάφορες συμβολικές παραστάσεις, αποτελούμενο από άσπρα και μαύρα βότσαλα προερχόμενα από τη Ρόδο!

Στο εσωτερικό του, ο Ι. Ναός  της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, χαρακτηρίζεται από την αξιόλογη αρχιτεκτονική και τον περίτεχνο ζωγραφικό διάκοσμο! Τα εκκλησιαστικά έπιπλα και οι πολλές παλαιές εικόνες, είναι λαμπρά δείγματα ξυλογλυπτικής και αγιογραφίας του 19ου αιώνα. Δίπλα στην Εκκλησία, ευρίσκεται το Εκκλησιαστικό Μουσείο, με ιερά σκεύη, βιβλία και χειρόγραφα!

 

Ευχαριστίες στον φωτογράφο μας Θεόφιλο.