Κυριακή 13 Αυγούστου 2023

Η ΑΓΙΑ ΓΕΘΣΗΜΑΝΗ ΚΑΙ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ!!!









Η Γεθσημανή είναι κήπος, με πολλά ελαιόδενδρα, δύο χιλιόμετρα ανατολικά των τειχών τής Ιερουσαλήμ, στους πρόποδες του όρους των Ελαιών. Η λέξη προέρχεται από τα Αραμαϊκά ως Γαθ-Σμανή που σημαίνει ελαιοτριβείο. Το όνομα αυτό, πιθανόν προέρχεται από τα ελαιοτριβεία και τους ελαιώνες της περιοχής. Το Εθνικό Ερευνητικό Συμβούλιο τής Ιταλίας μάλιστα, μετά από έρευνα τριών ετών, συμπέρανε ότι, στον κήπο εξακολουθούν να υπάρχουν ελαιόδενδρα με ρίζες, από τα χρόνια του Ιησού.

Στη Γεσθημανή, ευρίσκεται ο τάφος της Υπεραγίας Θεοτόκου!!! Κατά την παράδοση, η Παναγία εκοιμήθη λίγα χρόνια μετά το Πάθος και την Ανάσταση του Κυρίου μας, από φυσικό θάνατο. Την Παναγία Ψυχή της Θεοτόκου, ανέλαβε ο Θεάνθρωπος Υιός Της μετά τον βιολογικό θάνατό Της και το Σώμα Της μετέστη μετά την ταφή Της, εις τους Ουρανούς!!!

Επί του Τάφου της Παναγίας μας έχει κτισθή Ιερός Ναός, που πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου, δηλαδή, στην Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου!!

Ο Ναός είναι Σταυροειδής. Παράλληλα έχει ανασκαφεί και μία υπόγεια πετρώδης σπηλιά. Στην είσοδό της, ευρίσκεται μία πλατειά καθοδική σκάλα, που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Στην ανατολική πλευρά του Ι. Ναού, ευρίσκεται το παρεκκλήσι του Τάφου της Παναγίας μας!!

Εντός του Ναού, υπάρχει το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωσήφ, του προστάτη της Θεοτόκου, ενώ στα δεξιά υπάρχει το παρεκκλήσι των γονέων της Παναγίας, του Αγίου Ιωακείμ και της Αγίας Άννας!

Στον Ι. Ναό, επίσης, ευρίσκεται και η Εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας!! Η Εικόνα αυτή έχει αγιογραφηθή το 1870 με θαυματουργικό τρόπο!!

Υπάρχει σχετική μαρτυρία του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου, ο οποίος είχε την ευλογία, ακόμη και όσο ζούσε σ’ αυτόν τον κόσμο, να βλέπει ολοζώντανα την Υπεραγία Θεοτόκο!! Ο Άγιος Παΐσιος ανέφερε, πως η Εικόνα της «Ιεροσολυμίτισσας» είναι εκείνη, που απεικονίζει ακριβέστερα από οποιαδήποτε άλλη, τα χαρακτηριστικά της Αγίας Μορφής της Παναγίας μας!!!

 

Ευχαριστίες στον φωτογράφο μας, Γεώργιο.