Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΑΙ ΚΑΙ ΣΟΦΑΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΠΕΡΑΣΜΑΤΑ!!!

 

Ερώτησε κάποιος τον Άγιο Παΐσιο:

«Μπορεί, Γέροντα, κάποιος που είναι λειψός στο μυαλό να έχει ταπείνωση και καλωσύνη;».

Και Αυτός απήντησε, ως εξής:

«Πώς δεν μπορεί!

Να, αυτό το παιδάκι που έρχεται συχνά εδώ στο Μοναστήρι, μπορεί να είναι διανοητικά καθυστερημένο, αλλά την καλωσύνη που έχει αυτό, ποιός λογικός άνθρωπος την έχει; Τί προσευχή, τί μετάνοιες κάνει! Όταν με την κήλη δυσκολευόμουν να κάνω μετάνοιες, του είπαν οι γονείς του: “Ο Παππούλης είναι άρρωστος και δεν μπορεί να κάνη μετάνοιες”. “Κάνω ‘γω”, είπε εκείνο, και έκανε μετά μετάνοιες γιά εμένα και γινόταν μούσκεμα στον ιδρώτα. Πόσο φιλότιμο, πόση αρχοντιά έχει!

Μία φορά, το έδειρε ένα παιδί στην γειτονιά, κι εκείνο, αφού έφαγε το ξύλο, του έδωσε το χέρι και του είπε: “Γειά, χαρά”. Ακούς; Ποιός γνωστικός το κάνει αυτό, κι ας έχει διαβάσει το Ευαγγέλιο και ένα σωρό πνευματικά βιβλία;

Να, και πριν από λίγες μέρες που είχε έλθη εδώ όλη η οικογένειά του να με δη, αυτό κάθησε δίπλα μου και η αδελφούλα του πιο πέρα. Μόλις είδε την αδελφούλα του, που κάθησε μακριά μου, “έλα, κοντά... Παππούλη”, της λέει και την έβαλε δίπλα μου. Πολύ με συγκίνησε και του έδωσα ευλογία έναν μεγάλο φιλντισένιο Σταυρό, που μου είχαν φέρει από τα Ιεροσόλυμα. Μόλις τον πήρε στα χέρια του, “γιαγιά”, είπε και έδειξε πως θα τον βάλη στον τάφο της γιαγιάς του! Φοβερό! Τίποτε δεν θέλει γιά τον εαυτό του, όλα γιά τους άλλους! Αυτό το παιδί, θα πάη με τα τσαρούχια στον Παράδεισο, αλλά θα βάλη και τους γονείς του!

Μακάρι να ήμουν και εγώ στην θέση του, και ας μην καταλάβαινα και ας μη μιλούσα. Ενώ ο Θεός μου έδωσε όλα τα αγαθά, εγώ τα αχρήστευσα... Στην άλλη ζωή, θα κρύβωνται μπροστά του ακόμη  και Θεολόγοι! Μου λέει ο λογισμός ότι, οι Θεολόγοι Άγιοι στον Ουρανό, δεν θα είναι σε καλλίτερη θέση ως προς την γνώση του Θεού από αυτά τα παιδάκια. Ίσως, σ’ αυτά να δώση ο Δίκαιος Θεός και κάτι παραπάνω, διότι εδώ έζησαν στερημένα!»!!!

 

Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης (1924-1994)

Πηγή: Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου Λόγοι - «Οικογενειακή Ζωή». Ι. Ησυχαστήριο «Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος» Σουρωτή.