Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΙΣ ΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΙΕΡΩΝ ΜΟΡΦΩΝ!!!

 

Τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο του έτους 1981, νοσηλεύθηκε επί ένα μήνα σε Νοσοκομείο στην Αθήνα ο μακαριστός Άγιος γέρων π. Εφραίμ Κατουνακιώτης (1912-1998), ο Όποιος έπασχε από χρόνια δερματική πάθηση των ποδιών. Το γεγονός αυτό, έγινε γνωστό στους εκκλησιαστικούς κύκλους και επειδή ο Άγιος γέρων δεν εξήρχετο από το Άγιον Όρος, έσπευσαν πολλές Μοναστικές αδελφότητες, και από γυναικεία Μοναστήρια, να Τόν επισκεφθούν χάριν διδαχής και ευλογίας. Ο Γέρων τότε, συνοδευόταν από τον πρώτο του υποτακτικό, Ιερομόναχο π. Ιωσήφ, ο οποίος Τόν βοηθούσε στην νοσηλεία και εκτελούσε χρέη «θυρωρού» στον θάλαμο, γιά να διατηρείται η ησυχία του Γέροντος.

Η Γερόντισσα Μακρίνα με μερικές αδελφές, από την Πορταριά του Βόλου, μετέβησαν στο Νοσοκομείο, προκειμένου να επισκεφθούν τον Άγιο Εφραίμ και απευθυνόμενες στον π. Ιωσήφ, που ευρισκόταν στον διάδρομο, εζήτησαν την άδεια, να δουν γιά λίγο τον Γέροντα. Ο π. Ιωσήφ εισήλθε στον θάλαμο και πλησιάζοντας τον Γέροντα του ανακοίνωσε την άφιξη της Γερόντισσας Μακρίνας με τις μοναχές Της. Η απάντηση του Γέροντος ήταν εμφαντική: «Διάπλατα τις πόρτες, παιδί μου!»! Η Γερόντισσα εισήλθε με πολύ σεβασμό, συγκίνηση και με έκδηλη αγάπη προς τον Γέροντα. Αφού πήραν την ευλογία του Γέροντος, αναχώρησαν.

Η συμπεριφορά αυτή της Γερόντισσας, καθώς και η χαρά που έβλεπε στο πρόσωπο του Γέροντός του, έκαναν εντύπωση στον π. Ιωσήφ. Ως εκ τούτου, ερώτησε τον Γέροντα του,  από που απορρέει η αμοιβαία αυτή εκτίμηση. Ο Γέρων, τότε, διηγήθηκε ότι, συνάντησε γιά πρώτη φορά την Γερόντισσα Μακρίνα το 1974 στην Θεσσαλονίκη, όταν Τόν επισκέφθηκε πάλι στο Νοσοκομείο μαζί με την συνοδεία Της. Είχε τότε εξέλθη ο Γέρων, μετά από τριάντα οκτώ χρόνια στο Άγιον Όρος, λόγω δηλητηριάσεως. Τόν είχε εντυπωσιάσει τότε η σεμνή παρουσία της Γερόντισσας και το εν γένει μοναχικό ήθος Της! Επιστρέφοντας κατόπιν στο κελλί Του, προσευχήθηκε θερμώς υπέρ Αυτής και έλαβε «πληροφορία» ότι, η Γερόντισσα Μακρίνα ευρίσκεται σε πολύ υψηλά πνευματικά μέτρα, παρόμοια με του μακαριστού Γέροντά Του, του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστή!!!

Πηγή κειμένου: apantaortodoxias