Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

Η ΠΑΛΑΙΑ ΠΟΛΙΣ ΤΩΝ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ!!!

















 

Η Ιερουσαλήμ, γνωστή και ως Ιεροσόλυμα, είναι πόλη της Μέσης Ανατολής που ευρίσκεται σε ένα οροπέδιο στα όρη της Ιουδαίας, ανάμεσα στη Μεσόγειο και τη Νεκρά Θάλασσα. Η παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ, αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, περιβάλλεται από έναν οχυρωμένο τείχος και διαιρείται σε τέσσερις συνοικίες: την Αρμένικη, την Χριστιανική, τη Μουσουλμανική και την Εβραϊκή.

Στην Παλαιά Διαθήκη η Ιερουσαλήμ αναφέρεται, γιά πρώτη φορά ως «Σαλήμ» και ήταν υπό τη Βασιλεία του Μελχισεδέκ. Στο Βιβλίο του Ιησού του Ναυή, η πόλη (Ιεβούς) ήταν στο έδαφος που κληροδοτήθηκε στη φυλή του Βενιαμίν και αργότερα περιήλθε στον έλεγχο των Ιεβουσαίων, έως την κατάκτηση της από τον Βασιλιά Δαυίδ. Κτισμένη στην κεντρική οροσειρά της Παλαιστίνης, έχει ιστορία 3.000 ετών, η οποία αρχίζει το 1.000 π.Χ., όταν ο Δαυίδ την κατέστησε πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο του λαού του Ισραήλ, μεταφέροντας σε αυτήν την Κιβωτό της Διαθήκης.

Η Ιερουσαλήμ, με τη μακρόχρονη ιστορία της, αποτελεί την ιερή πόλη γιά τους Χριστιανούς, αφού εκεί έλαβαν χώρα τα Άγια Πάθη του Κυρίου μας και σ’ αυτήν θα διεξαχθούν τα γεγονότα των εσχάτων ημερών!!

«Καὶ στήσονται οἱ πόδες αὐτοῦ ἐν τῇ ἡμέρᾳ ἐκείνῃ ἐπὶ τὸ ὄρος τῶν ἐλαιῶν τὸ κατέναντι Ἱερουσαλὴμ ἐξ ἀνατολῶν» (Ζαχ. ΙΔ΄4΄)!!!

«Οὗτος ὁ Ἰησοῦς ὁ ἀναληφθεὶς ἀφ᾿ ὑμῶν εἰς τὸν οὐρανόν, οὕτως ἐλεύσεται, ὃν τρόπον ἐθεάσασθε αὐτὸν πορευόμενον εἰς τὸν οὐρανόν» (Πράξ. Α΄11΄)!!!

 

Οι φωτογραφίες προέρχονται κυρίως, από τα Χριστιανικά προσκυνήματα, της παλαιάς πόλεως των Ιεροσολύμων.

Ευχαριστίες στον φωτογράφο μας Γεώργιο.