Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

Ο ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΣ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΤΟΣ γ.ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ, ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΚΗΤΕΩΣ!!

 

<<Στην Νέα Σκήτη, υπάρχει μία καλύβα τιμωμένη στο όνομα των είκοσι Αγίων Αναργύρων. Εκεί έζησε ένας ευλαβέστατος μοναχός, ονόματι Θεοφύλακτος, ο οποίος είχε και αυτός ενσωματωθή στην συνοδεία του Γέροντα Ιωσήφ του Σπηλαιώτη.

Ο Γέροντας αυτός, είχε πολλές αρετές! Χρήματα δεν κρατούσε ποτέ! Όταν του τύχαινε οικονομική ανάγκη, με πίστη ζητούσε από Τους προστάτες του και του έστελναν όσα χρειαζόταν!

Τα κανδήλια του Ναού ήταν ακοίμητα! Αλλά και τα προσκυνητάρια της Σκήτης τα άναβε, χειμώνα-καλοκαίρι! Ακόμη και με μισό μέτρο χιόνι, έπρεπε να κατέβη να ανάψει τα καντηλάκια! Μαγειρεμένο φαγητό έτρωγε μόνο, όταν του δίναμε εμείς! Στο σπίτι του όμως, ουδέποτε μαγείρεψε! Σ’ αυτό το γεροντάκι, έδωσε ο Θεός το χάρισμα, να βλέπει πολλές φορές υπερφυσικά πράγματα, με τους νοερούς οφθαλμούς της ψυχής του! Ως δείγμα, αναφέρω τα εξής δύο περιστατικά:

Κάποτε, σε μία συνοδεία, έβλεπε συνέχεια να τριγυρνά ο σατανάς και να στήνει παγίδες... Λέγει τότε ο γέρων Θεοφύλακτος στον γέροντα του κελλιού:

«Πρόσεχε γέροντα, ο σατανάς κάτι σχεδιάζει στην συνοδεία σου... Δεν πέρασαν λίγες ημέρες και ένα καλογέρι σηκώθηκε και έφυγε...»!

Άλλη φορά, σε κάποιον πνευματικό, είπε:

«Πρόσεξε, ο σατανάς χθες τριγυρνούσε στο κελλί σου...»!

Πράγματι, την προηγούμενη ημέρα, ένας μοναχός με ψεύτικη εξομολόγηση τον ξεγέλασε και αυτός ο γέροντας του έδωσε “συμμαρτυρία”, γιά να χειροτονηθή ιερέας. Επανεξετάζοντας όμως την απάτη, απέσυρε ο πνευματικός την “συμμαρτυρία” του!>>!!

 

Γέρων Αρσένιος ο Σπηλαιώτης (1886-1983)