Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024

Η ΠΕΡΙΦΗΜΟΣ ΣΚΗΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ, ΕΙΣ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ!!! (2/3)Η Ιερά Σκήτη του Αγίου Ανδρέου, ευρίσκεται στην άκρη των Καρυών και υπάγεται στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου. Επονομάζεται Σεράϊ, ένεκα του μεγαλοπρεπούς όγκου Της. Η Σκήτη είχε κτισθή από τους Ρώσους αλλά μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση ερημώθηκε. Επαναλειτούργησε πριν από λίγα χρόνια με συνοδεία Ελλήνων μοναχών. Σήμερα, μάλιστα, λειτουργεί και ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο συντηρήσεως έργων τέχνης, ενώ στον χώρο Της στεγάζεται η Αθωνιάδα Ακαδημία.

Το Κυριακό της Σκήτης άρχισε να οικοδομείται από Ρώσους μοναχούς το 1842. Η ανοικοδόμησή του διήρκεσε 58 χρόνια! Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Ναούς των Βαλκανίων! Έχει μήκος 60, πλάτος 33 και ύψος 29 μέτρων. Το τέμπλο του είναι ξυλόγλυπτο και χρυσωμένο! Σε κάθε κολώνα υπάρχει και διαφορετική Εικόνα της Παναγίας μας!!

 

Οι φωτογραφίες τραβήχθηκαν από τον αγαπητό μας φίλο Γεώργιο, κατά την διάρκεια της Πανηγύρεως του Αγίου Ανδρέου, στις 30 Νοεμβρίου με το Παλαιό ημερολόγιο (13 Δεκεμβρίου με το Νέο), του 2023!