Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Η ΠΕΡΙΦΗΜΟΣ ΠΑΛΑΙΑ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ (ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ), ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑΝ!!

 






Η Ιερά Μονή Φιλοσόφου, ευρίσκεται στην χαράδρα του ποταμού Λούσιου, νότια της Δημητσάνας, στο Νομό Αρκαδίας. Είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και εορτάζει στην απόδοση της εορτής, στις 23 Αυγούστου.

Είναι κτισμένη στη δυτική πλευρά του φαραγγιού του Λούσιου, 11 χλμ. νοτιοδυτικά της Δημητσάνας και περίπου 86 χλμ. από την Τρίπολη. Η Ιερά Μονή, αποτελείται από δύο Μοναστηριακά συγκροτήματα, ένα παλαιό και ένα νέο, τα οποία ευρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.

Η παλαιά Ι. Μονή Φιλοσόφου, είναι η πιό ιστορική και παλαιά Μονή της Αρκαδίας και από τα παλαιότερα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 963 από τον Ιωάννη Λαμπαρδόπουλο από τη Δημητσάνα, τον επονομαζόμενο «φιλόσοφο», ο οποίος ήταν γραμματέας του Αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά. Η παλαιά Μονή είναι γνωστή και ως «Κρυφό Σχολειό», διότι εκεί, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, λειτουργούσε κρυφό-σχολείο, που αργότερα εξελίχθηκε σε σπουδαία ιερατική Σχολή. Στη Σχολή αυτή φοίτησε πλήθος δασκάλων, ιερέων, μοναχών, ανωτέρων κληρικών, καθώς και ηγετικές μορφές της Εκκλησίας. Από αυτήν αναδείχθηκαν τέσσερις Πατριάρχες Ιεροσολύμων, δύο Οικουμενικοί Πατριάρχες και πολλοί ανώτατοι εκκλησιαστικοί άνδρες (Γρηγόριος ο Ε΄, Παλαιών Πατρών Γερμανός κ.λπ.).

Η νέα Ι. Μονή Φιλοσόφου, ιδρύθηκε μετά τα μέσα του 17ου αιώνα (λειτουργούσε ήδη το 1691). Ευρίσκεται σε απόσταση τετρακοσίων περίπου μέτρων από την παλαιά Μονή, σε ομαλότερη θέση. Το Καθολικό Της κτίσθηκε το 1661, και κατόπιν κτίσθηκαν και αρκετά κελλιά, χωρίς όμως να εγκαταλειφθή η παλαιά Ι. Μονή. Το τέμπλο του Καθολικού είναι ξυλόγλυπτο, με εξαιρετική διακόσμηση και φέρει εικόνες Κρητικής τεχνοτροπίας που αποδίδονται στο ζωγράφο Βίκτωρα (1663). Ο Ναός αγιογραφήθηκε το 1693 με δαπάνη του «Μαυραηδή-πασά Φαρμάκη» από τη Στεμνίτσα, ο οποίος είχε εξισλαμισθή, αλλά επανήλθε στο Χριστιανισμό επί Ενετοκρατίας.

Ευχαριστίες στην φωτογράφο μας Χαρούλα Δ.

Πηγή κειμένου:  el.wikipedia.org