Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

ΟΤΑΝ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΘΑ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ...


Όταν εισερχόμεθα στον οίκο του Θεού, κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας .... 

1. Δεν πρέπει να ομιλούμε μπροστά στο θυσιαστήριο του Κυρίου, θα μιλούσαμε ποτέ ενώπιον οποιουδήποτε επίγειου Βασιλέα; Καλύτερα να σιωπούμε και να ανοίξουμε τις καρδιές μας ώστε να έρθει ο Βασιλέας να κατοικήσει μέσα μας.

2.Ας τιμήσουμε με την σιωπή μας και την ευλάβεια μας, τους άξιους Ιερείς μας. Ας τους δώσουμε δύναμη, κουράγιο και έμπνευση, με την στάση μας, την χρειάζονται ...

3.Αδέλφια, οι κουβέντες και οι ψίθυροι κατά την διάρκεια της Θείας Ευχαριστίας είναι βέλη δαιμόνων που στοχεύουν όχι μόνο τον εαυτό μας αλλά και τους γύρω μας, δεν πρέπει να σκανδαλίζουμε τα αδέλφια μας με τις κουβέντες μας. Ας σιωπήσουμε τώρα που οι Άγγελοι μαζεύονται γύρω από την Αγία Τράπεζα τώρα που είναι η ώρα η μεγάλη, η ώρα που O Αμνός θα θυσιαστεί για εμάς...
 
4.Ας σταματήσουμε τις κουβέντες και τις λέξεις που μένουν για πάντα και γράφονται στο βιβλίο της ζωής μας. Aς σιωπήσουμε καλέ μου ενορίτη και ας προσευχηθούμε, να γράψουμε στο βιβλίο της ζωής μας λέξεις προσευχής και ευλάβειας.

5.Ας μην ομιλούμε καλή μου κυρία και ας σεβαστούμε τον οίκο του Θεού. O Οικοδεσπότης Άγιος είναι παρών, δίπλα μας, ας αφήσουμε τα Άγια Λείψανα να ευωδιάσουν. Η Θεοτόκος πάνω από το θυσιαστήριο μας κοιτά θλιμμένη, ας σεβαστούμε την Μάνα μας, ως πότε θα παρακαλεί τον Δεσπότη Χριστό για εμάς, ως πότε θα μας ανέχεται;

6.Να σιωπήσουμε παππούλη μου και να κάνουμε υπομονή, στο πέρας της Θ. Λειτουργίας μπορούμε να κάνουμε πολλές και όμορφες κουβέντες. Εάν δεν μπορούμε, είναι καλύτερα να μην ερχόμαστε στην Εκκλησία, μπορούμε να επισκεφτούμε κάποιο καφενείο, εξάλλου υπάρχουν αρκετά σε λειτουργία την Κυριακή το πρωί !

7.Πανηγυρίζουν οι Δαίμονες και χαίρονται. Χαίρονται για την αναταραχή που εμείς προκαλούμε στο εκκλησίασμα, την στιγμή που αυτοί δεν τα καταφέρνουν. Άντε χριστιανοί μου, στο χέρι μας είναι να χαλάσουμε την καλή διάθεση των Δαιμόνων.

8.Αγαπητοί μου ας μην προκαλούμε θόρυβο με τα κλειδιά μας διότι διασπούμε την προσήλωση και την προσευχή των Χριστιανών. Η παρουσία μας και η στάση μας δεν συνδέεται με τον χώρο και την προσευχή διότι εάν ήταν διαφορετικά τότε θα ακούγαμε τον θόρυβο από τα κλειδιά μας και θα σταματούσαμε. Ας ξυπνήσουμε μην τον αφήνουμε να μας ξεγελά, και ας μπούμε στην Εκκλησία, όχι με τα κλειδιά στο χέρι αλλά με κομποσχοίνι.

9.Ας μην εισερχόμαστε στον Ναό από τις πλαϊνές πόρτες (εκτός και εάν υπάρχει κινητικό πρόβλημα ή ανάγκη), αλλά από την κεντρική πύλη του Ναού. Έτσι η είσοδος μας δεν θα δημιουργεί πρόβλημα ούτε θα αποσπά τους αδελφούς μας από την προσευχή και προσήλωση.

10.Καλές και σεβαστές κυρίες δεν πρέπει να χαιρετάτε τον κάθε ένα που μπαίνει στην Εκκλησία, ας χαμηλώσουμε το κεφάλι και ας ασχοληθούμε μόνο με την προσευχή. Δεν πρόκειται να σας παρεξηγήσει κανείς, ίσα ίσα θα σας μιμηθούν.

11.Ας σηκωθούμε από την καρέκλα μας (εάν φυσικά έχουμε την ανάλογη δυνατότητα) κατά στην διάρκεια του Εξάψαλμου και ας μείνουμε ακίνητοι σαν αγάλματα στο “Στώμεν Καλώς”, ας σιγοψάλουμε όρθιοι τα απολυτίκια των Αγίων μας. Ας δείξουμε σεβασμό και τιμή με την στάση μας στους Αγίους μας και στην Θεοτόκο, ας διδάξουμε τους “ανίδεους” ενορίτες μας που ήρθαν για τα μνημόσυνα.

12.“Στώμεν Καλώς” αναφωνεί ο Ιερέας και εμείς ανακινούμε την βεντάλια μας με χάρη χωρίς να αναλογιζόμαστε που βρισκόμαστε και τι Θαύμα εξελίσσεται μπροστά μας. Άλλες φορές σταυροκοπιόμαστε με τέμπο και άνεση χειριστή μουσικού οργάνου, μασώντας ταυτόχρονα τσίχλα με ανέμελη διάθεση. Χριστιανοί μου πρέπει να αλλάξουμε συχνότητα και να συντονιστούμε με την χάρη των Επουρανίων Δυνάμεων.

13.Σεβάσμιες κυρίες, μην κάθεστε στον περιορισμένο χώρο των ανδρών, ας δείξουμε όλοι σεβασμό σε κάποιους “μικροκανόνες” και τότε θα τα καταφέρουμε εύκολα και με τους μεγάλους κανόνες.

14.Καλοπροαίρετες ενορίτισσες, ας κοιτάξουμε εκεί στην γωνία την γριούλα με την καμπουρίτσα φοράει μαντίλι στο κεφάλι από σεβασμό προς τις Ουράνιες Δυνάμεις, ας δείξουμε και εμείς ανάλογο σεβασμό με την σιωπή μας. Ας φέρουμε στο μυαλό μας τους παππούδες και γονείς μας και ας μιμηθούμε την συμπεριφορά τους μέσα στο Ναό.

15.Χριστιανοί μου, εάν δεν μπορούμε να συγκρατήσουμε την γλώσσα μας μέσα στο Ναό, τότε τι γίνετε εκτός αυτού; Ας αναλογιστούμε γιατί οι Εκκλησίες και οι καρδιές των ανθρώπων είναι άδειες, ας ψάξει ο καθένας να ανακαλύψει τις αιτίες μέσα του, στην απόλυτη σιωπή. Ας σκεφτούμε, τι κακό παράδειγμα δίνουμε στους λιγοστούς νέους της Ενορίας μας, αδειάζει και πάει ο Ναός, γέροντα και γερόντισσα...