Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

ΤΟ ΤΩΡΑ (!!) ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ.

   Όντως, αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια, την οποία όλοι καταβάλλουμε απεγνωσμένες προσπάθειες να την λησμονούμε. Γι’αυτό, και βλέπουμε πολλές περίεργες, ανόητες και φαιδρές αντιδράσεις όταν σε συζητήσεις με τους συνανθρώπους μας ακουστούν λέξεις, όπως για παράδειγμα, «καρκίνος» ή «θάνατος». Η πιο συνηθισμένη αντίδραση για τους περισσότερους είναι, «να κτυπήσουν ξύλο»…! Και εάν δεν βρουν «ξύλο», τους κόβει κρύος ιδρώτας…
    Οι πραγματικά έξυπνοι όμως άνθρωποι, που δεν είναι άλλοι από τους έντιμους και σωστούς ανθρώπους του Θεού, γνωρίζουν πολύ καλά ότι το βιολογικό τέλος του καθενός το γνωρίζει μόνο Εκείνος!!! Γι’αυτό το λόγο, κάθε στιγμή της ζωής τους προσπαθούν να σκέφτονται και να πράττουν, σαν να είναι η τελευταία ώρα της επίγειας ζωής τους. Αυτοί οι άνθρωποι, όχι μόνο δεν αγωνιούν, αλλά αντίθετα, είναι τρισευτυχισμένοι, γιατί το βιολογικό τέλος γι’αυτούς σημαίνει την αρχή της πραγματικής και αιώνιας Ζωής!!
   Και δεν βρίσκονται σε αγωνία, γιατί η συνεχής προσπάθεια τους είναι  να αρέσουν στον Θεό και όταν έρθει η ώρα να παρουσιαστούν έτοιμοι μπροστά Του.  
   Κατεξοχήν σε αυτό το κλίμα ζούσαν και ζουν όλοι οι Άγιοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Γι’αυτό, και ήταν και είναι πάντα χαρούμενοι και τα τέλη τους είναι ειρηνικά και ευλογημένα!
   Ένας τέτοιος λοιπόν φωτισμένος και άγνωστος, αλλά πολύ γνωστός στον Θεό, Γέροντας, μας άφησε την εξής καταπληκτική φράση, μέσα από την προσωπική του εμπειρία:

«Αὓτη ἡ φωνή βοᾶ πρός τόν ἄνθρωπον ἓως ἐσχάτης ἀναπνοῆς: “ὃτι σήμερον ἐπίστρεψον”» ! 

   Αντιλαμβανόμαστε, εύκολα το νόημα του καταπληκτικού αυτού λόγου. Το σήμερα (!!) είναι δικό μας και επομένως, μην αναβάλλουμε για αύριο την μετάνοια μας, για να δεχτούμε άμεσα την συγχώρηση και το έλεος του Θεού!!

Πηγή: ΕΥΕΡΓΕΤΙΝΟΣ τόμ.Α’