Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΛΥΤΡΙΑΣ Νο (3/5)

Η Ιερά Μονή της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας, ευρίσκεται στους νοτίους πρόποδες του όρους Ομβριανού, κλάδου του Χορτιάτη, πλησίον της κωμόπολης των Βασιλικών του Νομού Θεσσαλονίκης. Είναι Σταυροπηγιακή Μονή και κτίσθηκε προς τιμήν της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας, που μαρτύρησε το 304 μ.Χ., κατά τους διωγμούς του Διοκλητιανού. Η Μονή ιδρύθηκε από την Αγία Θεοφανώ, σύζυγο του Λέοντα του ΣΤ’ του Σοφού, το 888.

Η καταγωγή της Αγίας Αναστασίας ήταν από την Ρώμη. Ο πατέρας της ονομαζόταν Πραιτεξτάτος και ήταν Ρωμαίος πατρίκιος ενώ την μητέρα της την έλεγαν Φαύστα. Η Αναστασία διακρινόταν γιά την ομορφιά του σώματος, τη μόρφωση, το άμεμπτο ήθος και τη σωφροσύνη της.

Παντρεύθηκε σε νεαρή ηλικία τον Ποπλίωνα, άρχοντα των Ρωμαίων και φανατικό ειδωλολάτρη. Η Αναστασία, όμως, κατηχήθηκε στο λόγο του Χριστού και έλαβε το Θείο Βάπτισμα. Επειδή δεν φανέρωσε δημόσια, λόγω του ανδρός της, την Χριστιανική της πίστη, βοηθούσε κρυφά όσους είχαν ανάγκη από ένα χέρι βοηθείας ή ένα λόγο παρηγοριάς. Ντυνόταν πενιχρά και μετέβαινε στις φυλακές, πηγαίνοντας τροφή και χρήματα στους φυλακισμένους.

Όταν έμαθε ο Ποπλίωνας την δράση της Αγίας, εξοργίσθηκε. Αρχικά προσπάθησε να την μεταπείσει με συμβουλές. Όμως, η Αναστασία παρέμενε ακλόνητη στην πίστη της, ακόμα και όταν την κακοποίησε. Αυτή η επιμονή της, εξόργισε τον Ποπλίωνα και την κατέδωσε στον αυτοκράτορα Διοκλητιανό, ο οποίος διέταξε την φυλάκισή και τον βασανισμό της. Τελικά η Αγία Αναστασία, κατεδικάσθη στον διά πυράς θάνατο και παρέδωσε την Αγία ψυχή της εις τον Κύριον!

Η μνήμη της τιμάται στις 22 Δεκεμβρίου.

 Πηγή φωτογραφιών: Κώστας, Χαρούλα και Ειρήνη.